1985: Viikon Gallup: Tasa-arvoko?

0
Taimi Laine korosti kotitöiden jakamista perheen kesken.
Taimi Laine korosti kotitöiden jakamista perheen kesken.
Pirkon ja Marjan mielestä tasa-arvo ei ole niin kova sana näin maaseudulla.
Pirkon ja Marjan mielestä tasa-arvo ei ole niin kova sana näin maaseudulla.
Koskisen Harria ei säväyttäisi edes nainen autonkorjaajana – näky
Koskisen Harria ei säväyttäisi edes nainen autonkorjaajana – näky

Vanhemman polven edustaja Taimi Laine oli sitä mieltä, että tasa-arvo on parantunut huomattavasti sitten hänen aikojensa. Vieläkin tietysti parantamisen varaa löytyy.
Kodinhoitoon Taimilla on hyvä perusohje: ”Kotona olevan vaimon velvollisuus on hoitaa koti. Jos molemmat käyvät työssä, silloin kotityöt pitää jakaa. On olemassa perheitä, jossa jako ei toimi, mutta onnellisissa perheissä molemmat puolisot tekevät työt.”
Feminismi on Taimille aika uusi ilmiö, jossa jotkut menevät hänen mielestään vähän liian pitkälle.
”Tasa-arvo ei oikein maaseudulla menesty. Täällä keskustassa ollaan valistuneempia ja aina niin ajan tasalla.
Paikkakunta ei silti mielestään vaikuta kiihkoon.
”Tärkeintä on säilyttää terve maalaisjärki kaikessa.”

__

Nuoret neitoset Pirkko Lemberg ja Marja Saari olivat sitä mieltä, että tilanne naisten ja miesten kesken Suomessa yleensä on aika hyvä. Näin maatalouspitäjissä tuskin niin tasa-arvoa esiintyykään. ”Kyllä miehillä tuntuu aina olevan vähän raskaampia töitä.”
Eivät tytöt ainakaan ihan feministeiksi tunnustautuneet, mutta arvelivat, ettei se tällaisella paikkakunnalla olisi mitenkään mahdotonta toteuttaa vakaumustaan.
Siitä tytöt ainakin olivat yhtä mieltä, että miehille olisi ihan terveellistä koettaa vaikka sihteerinkin ammattia välillä.

__

Reipas nuorimies Harri Koski katselee tulevaisuuteen: ”ei tasa-arvoa ihan vielä ole, mutta kyllä se tulee..”
Naisvihaajaksi hän ei ainakaan tunnustaudu, vaikkei sitä oikeaa vielä olekaan löytynyt. Feministiliikkeestä myös Harri on sitä mieltä, että liika on liikaa.
Tänne Somerolle tasa-arvo ei vielä ole päässyt kovin puremaan. ”Ei sitä maataloissa oikeastaan voi olla. Emäntien on pakko puuhata kotona ja miesten taas kantaa raskaat viljasäkit.”
Harrilla ei olisi mitään sitä vastaan, vaikka naiset hyppäisivätkin perinteisille miesten aloille, -tai päinvastoin. Työtoveriksi olisi vain hauskaa saada toisenkin sukupuolen edustaja. ”Joo, tervetuloa naiset, ajamaan traktoria!”