Badding 1947-1987

0

Tiistaina, 20. tammikuuta 1987

Rauli ”Badding” Somerjoki 30.8.1847-14.1.1987

Pitkä yhteinen taipaleeni Rauli Badding Somerjoen kanssa alkoi, kun tutustuin häneen Somerolla vuonna 1965. Itse olin jo silloin opiskelemassa Helsingissä, mutta mietin paljon aikaani kotipitäjässä. Baddingillä ja hänen ystävillään oli The Fives Yes (”Viisi Kyllää”)-niminen rock-yhtye, joka harjoitteli ahkerasti ompelija Liisa Laineen kodin yläkerrassa. Orkesterissa soittivat Laineen veljesten ohella Arto Koskinen urkuja, Pentti Aho kitaraa ja Raulin veli Kari rumpuja. Minulla puolestani oli Viisi Vierasta Miestä-soittajisto. Eipä aikaakaan kun ”yhdistimme” orkestereitamme niin, että saatoimme soittaa yhdessä, nyt sitten minun kotitalon yläkerrassa.

Five Yesistä ja Viidestä Vieraasta Miehestä yhdistetty orkesteri oli vuonna 1966 Jyväskylän kulttuuripäivillä herättämässä hämmennystä. Rauli ei ollut silloin vielä 19. ikävuottaan täyttänyt. Jo samana vuonna hän lauloi ensimmäisen kerran levylle suomalaista lakitekstiä.

Alkoi kiihkeä ”maanalainen” vaihe, jolloin teimme yhdessä lukuisia esiintymismatkoja eri puolille Suomea. Myös levytimme jokseenkin ahkerasti outoja lauluja. Badding oli mukana lähes jokaisella levylläni, koska hän oli rock-säveltäjä ja -laulaja. Rock-musiikin avulla jotkin asiat tulivat sanotuksi iskevämmin kuin muulla tavoin. Kuuluisin yhteisistä tuotteistamme on underground-rock-levy  ”Suomen Talvisota 1939-40”, joka samalla oli 60-luvun orkesterimme nimi.

Lastenlevyillenikin tahdoin Baddingin mukaan. Hän osasi ihastuttavasti laulaa rokkeja lapsille.

Mutta aikansa laulettuaan minun kanssani Badding halusi, että hänelle tehtäisiin aivan ikioma levy. Aloitimme singlellä ”Mun sormuksein”. Se tehtiin huhtikuussa 1970. Se ei vielä ollut menestys, mutta päätimme jatkaa. Seuraava vuonna äänitettiin lp-levy ”synnyin rokkaamaan”, joka sai jo verraten paljon suosijoita, vaikka ei sekään ollut vielä myyntimenestys. Mutta kun vuona 1973 teimme laulun ”Fiilaten ja höyläten”, Jarkko Laineen oivallisesti suomentaman Chuck Berryn laulun, Baddingin suosio nousi tähtiin. Hänestä tuli Suomen ehdoton ykkösrokkari.

Raulin suuri rock-menestys ja minun Ruotisissa alkanut suosio erotti meidät kiinteästä yhteistyöstä. Muut alkoivat tuottaa Baddingin levyt.

Rauli ”Badding” Somerjoki oli täysin ainutlaatuinen laulaja Suomessa. Kenekään toisen äänellä vanhat Elvis-kappaleet tai muut Amerikanrokit eivät ole kuulostaneet niin kuin laulajalle varta vasten sävelletyltä. Hän oli rock-tulkintojen mestari. Mutta ei tässä vielä kaikki. Hän hallitsi myös supisuomalaisen tangon ja humpan niin hyvin, että kenelläkään tangolaulajalla ei ollut mitään moitittavaa hänen tavassaan esittää niitä. Tangon ja rockin yhdistäminen. Se ei ole onnistunut keneltäkään toiselta.

Myös säveltäjänä Rauli onnistui luomaan huipputeoksia sekä rockin, että tangon melodiamaailmasta. Hänen underground-rock-sävellyksensä ovat kuolemattomia, mutta myös esimerkiksi 80-luvun tangomaisesta ”Tähdet, tähdet”-laulusta tuli hetkessä ikivihreä.

Rauli Somerjoki oli herkkä, tunteikas ihminen. Mutta hän oli myös tarkka yhteiskunnallinen erittelijä, joka oli aina heikkojen puolella.

M.A. Numminen