Naapuria koetellaan taas

0

Microsoft ilmoitti lopettavansa Salon tuotekehitysyksikön ja siirtävänsä tuotannon Espooseen ja Tampereelle. Mikäli suunnitelma toteutuu, se on murheellinen jatko Salon kaupunkia ja koko Varsinais-Suomen maakuntaa ravistelleeseen elektroniikkateollisuuden alasajoon. Salosta on lähdössä yli tuhat työpaikkaa.
Maakunnassa on muutamien vuosien aikana menetetty jo noin 6 000 elektroniikkateollisuuden työpaikkaa.
Salo oli vastaavassa tilanteessa myös kolme vuotta sitten, kun Nokia ilmoitti sulkevansa tuotantoyksikkönsä. Silloin Saloon kohdistui yksi Suomen teollisuushistorian pahimmista takaiskuista.
Microsoft osti Nokian puolitoista vuotta sitten. Somero-lehti pohti tuolloin myynnin vaikutuksia paikkakunnallemme vuosia Nokialla työskennelleen somerolaisen kanssa. Hän arvioi, että yrityksen palveluksessa Salossa ja muualla on kymmeniä somerolaisia. Nokialla somerolaisten työntekijöiden lukumäärää ei pystytty laskemaan.
Osalle Salon työntekijöistä luvataan paikka Espoosta. Toivottavasti mahdollisimman monelle. Tosin kaikille päivittäinen kulkeminen pääkaupunkiseudulle on mahdotonta, ja aikaa se vie kaikilta. Esimerkiksi linja-autolla voi työmatkaan kulua päivittäin yhteensä jopa 4–5 tuntia.
Jos Microsoftin suunnitelmat toteutuvat, on se inhimillinen tragedia jokaiselle työpaikkansa menettävälle, mutta uusimmalla iskulla on taatusti vaikutuksia koko Salon seutukunnalle.
Salon kaupunki pitää välttämättömänä, että äkillisen rakennemuutoksen statuksen voimassaoloa jatketaan vähintään kolmella vuodella.