1985: Yhteisantenni paransi kuvaa

0
Vaahtojärvillä näkyy aluksi TV 1 ja TV 2, satelliittilähetyksiä odotellaan.
Vaahtojärvillä näkyy aluksi TV 1 ja TV 2, satelliittilähetyksiä odotellaan.

Perjantai, 6. syyskuuta 1985

Ensimmäiseksi liittyjiksi ehättivät Vaahtojärvet, jotka aivan Känkäsen asuntoalueen rajalta kytkettiin ”antennittomaan” kaapeliin.
– Antenni toki on, mutta se on kaikille yhteisenä puhelinosuuskunnan toimitalon katolla eli käyttäjien ei siis tarvitse ostaa antennia lainkaan, kertoi Someron Puhelinosuuskunnan toimistusjohtaja Lauri Ekström.

Järjestelmässä on aluksi vain TV 1, TV 2 ja ULA. Myöhemmin tullaan järjestelmään liittämään satelliittiohjelmien katselulaitteita ehkä ensi vuoden alussa. Neuvottelut näistä asioista on juuru aloitettu. Ensimmäiseksi tullee SKY-Channel-kanava ja lisää mukaa, kun tarvetta ja käyttäjiä riittää.

Kurkistus Keski-Eurooppaan
-Aikaisemmin television kuva näkyi meillä erittäin huonosti, vaikka antenneja vaihdettiin ja kaikenlaisia konsteja kokeiltiin. Tuntui itsestään selvyydeltä, että kun kaapeli vedetään ihan meidän kuusiaidan vierestä, me liitymme yhteisantennijärjestelmään. Ei tarvita mitään härveleitä katolle ja kuva näkyy hyvin, kertoi Helena Vaahtojärvi.

Tällä näkyvät vain TV 1 ja TV 2. Vaahtojärvillä odotetaan innokkaasti satelliittilähetyksiä.
– Reijohan innostui vallan, kun huomasi, että olisi mahdollisuus satelliittiohjelmien katselulaittediden liittämisen jälkeen katsella NHL:n jääkiekko-otteluita. Minä itse odotan musiikkiohjelmia ja uusia sarjoja. Valinnan vara tulee yhteisantennijärjestelmän myötä suuremmaksi. Tuntuu hienolta, että saa television kautta kurkistaa Keski-Eurooppaan aivan toisenlaiseen kulttuurin, mietiskeli Helena Vaahtojärvi.
– Lasten kielitaito kehittyy, kun on pakko opettella kieliä, jotta oystyy seuraamaan ohjelmia. Ja kuvan välityksellä kiele omaksuminen on ehkä helpompaa.

Liittyminen uuteen yhteysantennijärjestelmään maksaa Vaahtojärviltä 1800 markkaa ja lisäksi vuosimaksun 72 markkaa. Liittymismaksut ovat omakotitaloilta 1800 markkaa ja paritaloilta 3200mik. 3-10 asunnon rakennuksilta menee 2000 markkaa ja lisäksi 900 mk kustakin asnnosta. Yli 11 asunnon taloilta 3000 rakennukselta ja asunnoilta vielä erikseen 650 markkaa. Tämän lisäksi jokaiselta asunnolta menee 72 markkaa vuodelta.
– Ei se ole järin suuri summa, kun saamme vastineeksi hyvän kuvan ja mahdollisuuden suurempaan ohjelmavalikoimaan. Sen minkä sijoittaa perheeseensä ei ole rahassa mitattava asia. Usein väitetään, että nykyajan ihminen katselee aivan liian paljon televisiota. Ei asia näin ole. Suurin osa ihmisista valitsee tarkkaan mitä televisiosta katsoo ja nykyään on niin paljon muitakin harrastuksia, että töllötin tahtoo jäädä toiseksi, tuumasi Helena Vaahtojärvi.