Mielenilmaus näkyy Somerollakin, mutta maltillisesti

0

Ammattiliittojen tämänpäiväinen iso mielenilmaus on poikkeuksellinen. Hallituksen päätöksiä vastaan on toki ennenkin lakkoiltu ja ulosmarssittu, mutta uutta on varsin jyrkkä mielipidejako niiden ihmisten kesken, joiden mielenilmaukseen odotetaan osallistuvan.
On kaksi leiriä: ne, jotka rökittäisivät rikkurit ja ne, jotka korostavat menevänsä perjantaina töihin.
Esimerkiksi Facebookissa ilmoitti torstaina noin 10 000 ihmistä osallistuvansa mielenilmaukseen. ”Töissä myös perjantaina 18.9. Ja ylpeä siitä.” -sivusto oli puolestaan kerännyt yli 74 000 klikkausta.
Joka tapauksessa mielenosoitus sekoittaa monen työmatka- ja muun arkiliikkumisen.
Somerolla ammattiliittojen paikalliset jäsenyhdistykset ovat maltilla mukana.
Esimerkiksi koulukuljetukset toimivat auto- ja kuljetusalan päivän pysäytyksestä huolimatta. Joitakin myöhästymisiä saattaa tosin tulla.
Koulutyö sujuu, sillä opettajat opettavat.
Kaupoissa mielenilmaus todennäköisesti näkyy, sillä PAM on kehottanut on jäseniään olemaan pois töistä kello 11–13. Alko on joillakin paikkakunnilla kiinni, mutta Somerolla auki.
Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa perjantain odotetaan sujuvan pääosin normaalisti. Sosiaali- ja terveydenhuollossa mielenilmaukseen osallistuvat lähinnä vapaapäivillä olevat työntekijät. Tehyn mukaan potilasturvallisuudesta huolehditaan.
Apteekkariliiton mukaan myös apteekit pyritään pitämään avoinna lakkopäivänä, vaikka osa henkilökunnasta osallistuisi lakkoon.
Monet postin toiminnoista keskeytyvät. Somero-lehtikin jäi tänään todennäköisesti monelta saamatta, vain varhaisjakelun piirissä olevat lehdet jaettiin. Toimittajat ovat perjantaina töissä, joten tiistain lehti tulee normaalisti.