Karua todellisuutta

0

Joensuuntien nopeusmittaus tehtiin tänä vuonna kahdesti. Toinen talvikelillä, toinen kesäkelejä vastaavissa olosuhteissa syksyllä.
Talvella somerolaiset osasivat – pakon edessä – ajaa varovasti. Keliolosuhteet olivat nimittäin sen viikon aikana jääpolanteiden ja lumen takia niin karmeat, ettei ylimääräisen kaahausinnon laimeneminen ollut edes ihme.
Tuore mittaus osoitti, että ylinopeuksia ajetaan päivälläkin. Niihin syyllistyy 1–2 prosenttia autoilijoista, muut ajavat lainkuuliaisesti. Kuitenkin, jokaiseen päiväajan tuntiin mahtuu muutama kaahari. Epäselväksi jää, mitä kaahari toimillaan saavuttaa.
Kuten hyvin on tiedossa, jo pienikin ylinopeus on vaarallinen. Lievimmissä tapauksissa, eli silloin kun onnettomuuksia ei satu, ylinopeudet vaikeuttavat kaikkien liikennöintiä. Risteyksissä pitää olla tarkkana: ”mikäli tuokin auto tuossa ajaa normaalisti, niin minä ehdin hyvin kääntyä muun liikenteen sekaan; mutta ellei ajakaan, niin voi tulla törmäys ja pelti kolisee”.
Onnettomuusriski kasvaa nopeuksien myötä jyrkästi. Jarrutusmatkat pitenevät, törmäyksestä aiheutuva isku jalankulkijaan kasvaa. Jos alle jää iäkäs henkilö, niin myös kuolema saapuu paikalle herkemmin.
Pari katsojan havaintoa viime viikon torstai-illalta: Kello 19 aikaan auto ohitti edellään ajaneen autojonon! Tietysti ylinopeudella. Kello 20–21 moottoripyörä ajoi selvää ylinopeutta. Hetkeä myöhemmin jälleen eräs autoilija käytti suurta ylinopeutta, mutta silti hänet vielä ohitettiin! Käynnissä oli ilmeisesti kilpa-ajo. Nopeudet olivat kutakuinkin maantienopeuksia, jotka taajamassa ovat aina tuomittavia.