Tiedosta tuoksukuormasi

0

 

Tällä viikolla vietetään pohjoismaista Tuoksutonta viikkoa. Kampanjaviikon takana on Allergia- ja Astmaliitto ry.
Tiesitkö, että lempituoksusi voi aiheuttaa läheisillesi pahoinvointia? Niin ihania kuin tuoksut ovat, suomalaisista jopa 40 prosenttia saa niistä epämiellyttäviä oireita.
Allergia- ja astmaliitto painottaa, että tuoksuyliherkkyys voi pahimmillaan johtaa jopa sosiaaliseen eristäytymiseen. Oireet ja niiden aiheuttajat ovat yksilölliset, esimerkkeinä päänsärky, hengenahdistus ja pahoinvointi. Tuoksuyliherkkyyteen ei ole lääkitystä, ja oireita hoidetaan vaivan mukaan.
Tuoksutko liikaa?
Kampanjan tavoitteena on herättää ihmiset pohtimaan käyttämiensä tuoksujen määrää ja voimakkuutta. Työtoverin tai vieraan ihmisen tuoksuista huomauttaminen voi tuntua vaikealta, työyhteisössä se voi johtaa jopa leimautumiseen.
– Oma nenä tottuu tuttuun hajusteeseen, ja siksi hajustetta tulee usein lisättyä aina vain enemmän. Hajuvesien lisäksi kaikki hajusteita sisältävät tuotteet kasvattavat jokaisen omaa tuoksukuormaa, viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta toteaa.
Liitto huomauttaa, että markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuoksutuotteita. Hajusteet ovat tuttu lisä kosmetiikassa ja pesuaineissa, mutta nyt kaupataan hajustettuja nenäliinoja, terveyssiteitä, kynttilöitä, tyynyjä ja autoja.
– Kuinka monta hajustettua tuotetta käytät päivän aikana? Määrä voi olla suurempi kuin olet huomannutkaan. Koska emme toistaiseksi tiedä tuoksuyliherkkyyden syntymekanismia, jokaisen olisi hyvä miettiä asiaa myös oman altistumisensa kannalta, Alanko kysyy.
Maailmasta ei koskaan tule tuoksutonta tai hajutonta. Sitä ei Alangon mukaan liitossa edes tavoitella.
– Pyydämme käyttämään hajusteita maltillisesti kanssaihmisten olon helpottamiseksi sekä oman altistumisen vähentämiseksi. Esimerkiksi teatterikäynti ilman hajuvesiä on huomaavaista, Niki Alanko toteaa.
Allergia- ja astmaliitto kehottaa kokeilemaan tuoksuttomuutta. Hajuvedet ja muut hajustetut henkilöhygieniatuotteet on helppo jättää pois vaikka yhdeksi päiväksi. Hajusteettomien pyykinpesuaineiden käyttö ilahduttaa esimerkiksi päiväkoteja, kun pienten lasten vaatteet eivät tuoksu hajustetuille.
– Tuoksuttomuus saattaakin tuntua raikkaalta ja siitä voi tulla tapa. Omatkin aistit heräävät tuoksuihin pienen tauon jälkeen. Myöhemmin vähäisempi hajustemäärä riittää, tai ei ehkä ole niin usein tarpeen, Niki Alanko kannustaa.
Taustalla kemikaalit
Tuoksuyliherkkyydellä tarkoitetaan samaa asiaa kuin yleinen kemikaaliherkistymä tai tuoksuherkkyys. Se ei ole sama kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa iholla ilmenevää kosketusallergiaa kosmetiikan hajusteille.
Tuoksuyliherkkyys on poikkeava tapa reagoida tuoksuihin ja hajuihin. Tuoksuyliherkkien hajuaisti ei ole tavallista herkempi, vaan heiltä puuttuu ominaisuus tottua tuoksuihin.
Oireet ovat elimellisiä, todellisia ja moninaisia. Yksi oireilee voimakkaasti hajuvedestä, toinen ei kestä huuhteluaineen tiettyä tuoksua ja kolmas kärsii kaikista keinotekoisista tuoksuista.
Syntymekanismi on huonosti tunnettu. Se ei ole allergiaperäinen reaktio. Joissakin tapauksissa yliherkkyys on yhdistetty voimakkaaseen altistumiseen kemikaaleille, kuten liuottimille tai hyönteismyrkyille. Taipumus herkkyyteen on sukuominaisuus.
Tyypillisimpiä oireiden aiheuttajia ovat hajuvedet ja partavedet. Myös hien, homeen tai painomusteen haju voi tuoda oireet pintaan. Tuoksu tai haju voi olla niin mieto, että se on lähes huomaamaton.
Luonnontuoksut aiheuttavat oireita harvemmin. Puhkeamisen estämiseen ei tunneta muita keinoja kuin voimakkaitten kemikaalialtistusten välttäminen.
Hajusteallergia on tuoksuyliherkkyyttä harvinaisempaa, siitä kärsii arviolta pari prosenttia väestöstä. Hajusteet kuuluvat kolmen eniten allergisoivan kosmetiikan ainesosan joukkoon. Mitä enemmän ja kauemmin käyttää helposti allergisoivia hajusteita, sitä todennäköisemmin herkistyy niille. Allergia tulee yleensä vuosien käytön jälkeen. Toiset ovat alttiimpia allergisoitumaan kuin toiset.
Hajusteallergia oireillee tavallisesti kutisevana ihottumana niissä kohdissa, joissa tuotetta on käytetty.