Helppoo ei oo kellään, ja kaikkiin pittää ellää

0

 

Mielenterveys Salon seudun mielenterveysomaiset koordinaattori Jaana Knaapi-Lehtonen omaisten ryhmä vetäjä
– Rohkeasti vaan juttelemaan. Saa puhua kaikesta, mistä haluaa. Tehtävään koulutetut vapaaehtoiset vertaisneuvojat kuuntelemme, rohkaisemme ja annamme toivoa, kertoo Jaana Knaapi-Lehtonen Finfami – Salon seudun mielenterveysomaiset -yhdistyksestä.

Läheisen sairastuminen on kriisi. Omaisella on riski uupua myös itse. On laskettu, että psyykkisesti sairastavien potilaiden omaisista 60 prosenttia sairastuu jossain vaiheessa jollain tavalla itsekin.
Jotta näin ei kävisi, kannattaa pitää huolta omasta terveydestään ja mielensä tasapainosta.
– On lähdettävä terveiden joukkoon etsimään iloa. Jokaisella tulisi olla jokin henkireikä, henkilö, ryhmä, harrastus tai jotakin, jotta pääsee hetkeksi pois kotoa arkisista ympyröistä. Tehdä sellaista, josta nauttii, sanoo omaistyön koordinaattori Jaana Knaapi-Lehtonen Salon seudun mielenterveysomaisten yhdistyksestä.

– Jos pitää murheet sisällään ja jää kotiin niitä pohdiskelemaan, niin pitkässä juoksussa se syö ihmistä henkisesti. Siinä voi käydä kalpaten ja sairastuu itsekin. Väsyneenä ja masentuneena minusta ei ole apua läheisilleni, tietää mielenterveyspotilaan omainen.
Toisten saman kokeneiden tuki on vertaansa vailla. Kokemuksia jakamalla ymmärtää, ettei ole ainoa, jolla on vaikeaa.
– Ikävä sanoa, mutta kun kuulee, että jollain muulla on vielä huonommin kuin itsellä, niin olo helpottuu. Ennen sitä luuli, ettei kenelläkään voi olla yhtä vaikeaa kuin minulla. Sanonta: ”Helppoo ei oo kellään, ja kaikkiin pittää ellää”, pitää paikkaansa, kertoo somerolainen mielenterveyskuntoutujan omainen kokemuksiaan.
Hän pitää omaisten ryhmän kokoontumisia tärkeämpinä kuin psykiatrilla käyntejä.

Somero-lehti pureutui aiheeseen, siööä parhaillaan vietetään Mielenterveysviikkoa.

Lue lisää 13.11.2015 lehdestä