Postialan työkiista laajenee

0

Neuvottelut Postin työriidan ratkaisemiseksi eivät ole tuottaneet tulosta, joten työkiista laajenee. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n tukijaksi on ilmoittautunut tänään Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry.

Myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto STK kertoi keskiviikkona laajentavansa tukitoimiaan vauhdittaakseen PAU:n työtaistelutoimia. Tukilakkojen vaikutuksia sanomalehtien kulkuun on vaikea arvioida.

Postin suurimmat logistiikkakeskukset Vantaalla ja Liedossa alkavat kuitenkin palautua PAU:n lakoista torstaina 26.11., jolloin pakettilajittelu saadaan täyteen toimintaan ja pakettitoimitukset myös Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa liikkeelle. Osassa toimituksista viivettä voi olla vielä ensi viikolla. Kaikki reilut 900 postia ja 480 pakettiautomaattia ovat palvelleet koko ajan, ja lähetykset ovat olleet noudettavissa saapumisilmoituksella.

Posti tiedottaa, että koko maan osalta tarkasteltuna PAU:n lakoista huolimatta yli 80 prosenttia kaikista postinsaajista on saanut postinsa ajoissa tai vain pienellä viiveellä. Tilanteessa on alueellista vaihtelua johtuen PAU:n paikallisista työtaistelutoimenpiteistä.
Lakoilla ei ole ollut merkittävää vaikutusta rahtipalveluihin ja Postin varastopalvelut toimivat normaalisti. Iso osa koneellisesti lajitelluista paketeista on saatu toimitettua asiakkaille lakoista huolimatta.
– Olemme palvelleet suurimmassa osassa Suomea normaalisti paikallisista lakoista huolimatta. Verkkokaupan lähetykset ja muut paketit, jotka voidaan käsitellä koneellisesti, kulkevat taas lähes normaalisti loppuviikosta myös Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, kun logistiikkakeskuksemme saadaan tänä yönä täyteen toimintaan, Postin ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja sanoo Postin tiedotteessa.
Joulukauppa vilkastuu marras-joulukuun vaihteessa, ja joulu on Postille vuoden suurin sesonki.
– Meille sekä asiakkaillemme on elinehto, että voimme paikata lakoista aiheutuvat häiriöt mahdollisimman nopeasti. Lupaan, että teemme sen eteen kaikkemme, Jarmo Ainasoja painottaa.
Tämän hetkisen arvion mukaan myös kirjeiden, lehtien sekä suoramainosten kulku pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla palautuu pääosin normaaliksi ensi viikon aikana, olettaen, että laittomia lakkoja ei tule lisää. Printtituotteiden ruuhkan purku on haasteellisinta ja voi viedä pidempään Helsingissä, missä postinlajittelun lisäksi myös postinjakelu on ollut lakossa. Ulkomaanpostin toiminnot saadaan niin ikään täyteen toimintaan, joskin suman purku ja muualla maassa alkavat lakot voivat aiheuttaa viiveitä.
PAU:n lakot siirtyvät maantieteellisesti paikasta toiseen ja hidastavat Postin toimintoja
PAU:n lakot pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla sekä Varsinais-Suomessa päättyvät tänään keskiviikkona kello 24.
Lakot siirtyvät muualle maahan. Keskiviikkona 25.11. klo 22.00 PAU:n lakot alkavat Tampereen, Jyväskylän, Seinäjoen ja Kuopion toiminnoissa.

Somero-lehden varhaisjakelun hoitaa TS-Yhtymän omistama Lounais-Suomen Tietojakelu, joka ei kuulu lakon piiriin. varhaisjakelun piirissä olevat tilaajat saavat lehtensä normaalisti.