Sote on jälleen huulilla

0

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistusta on pyöritelty jo useamman hallituksen ja eduskunnan ajan. Hallitus lupasi kertoa lokakuun loppuun mennessä, kuinka moneen itsehallintoalueeseen Suomi jaetaan.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu tulee siirtymään kunnilta valtiolle. Se tarkoittaa suurta uudistusta kunnille, sillä juuri sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoittaminen on vienyt yli puolet budjetista.
Se, pitääkö tehdä verouudistus, tuleeko sotevero, muutetaanko veroperusteita vai mitä, on vielä avoinna ja mitä perustuslaki tästä sanoo.
Jos vastuu näiden palveluiden järjestämisestä siirtyy pois, niin tietysti lähtevät myös rahat. Siinä häipyy samalla myös vaikuttamismahdollisuus. Maakunnissa on oltu huolissaan, valuuko päätösvalta pois kotikunnasta virkamiehille, jotka eivät ymmärrä kunkin kunnan erityispiirteitä. Huoli on myös, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, säilyvätkö palvelut jatkossa omalla paikkakunnalla.
Länsi-Suomen sotealue lienee Someron suunta. Mutta pitääkö heittää romukoppaan hyvä yhteistyö Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kanssa. Somerolla odotellaan valtiovallan linjauksia.