1985: Lainauskortti mukaan kirjastoon

0
Vuoden alusta asiakkaan on kirjastosta lainatessaan aina esitettävä lainauskorttinsa. Jonoja voi syntyä, mutta siihen ei tepsi muu kuin kärsivällisyys
Vuoden alusta asiakkaan on kirjastosta lainatessaan aina esitettävä lainauskorttinsa. Jonoja voi syntyä, mutta siihen ei tepsi muu kuin kärsivällisyys

Perjantai, 13. joulukuuta 1985

Tähän asti on noudatettu kahta lainaustapaa. Itsepalvelulainausta, joka on otettu käytäntöön jo vanhan kirjaston aikana ja toisena menetelmänä on ollut se, että asiakas näyttää aina lainatessaan korttinsa virkailijalle. Virkailija sitten merkitsee vaadittavat tiedot kirjastoon jäävään kirjankorttiin.

– Itselainausperiaate on otettu käyttöön aikana, jolloin henkilökuntaa oli niukalti ja itsepalvelu vapautti virkailijan työaikaa neuvontaan ja nopeutti lainaustoimintaa. Silloin oli vielä vähemmän lainaajia ja lainauksia. Näin virkailijoilla oli vielä muistissaan, kuka mitäkin oli lainannut, toteaa kirjastonhoitaja Maarit Mattila. – Nykyisen lainauksen ja uusiutuneen ja henkilökunnan puitteissa ei lainausen kontrolli tälläisen ”henkilökohtaisen nuhtelun” tietä ole enää mahdollista, vaan on siirryttävä normaaliin kirjastojen lainaus käytäntöön, jatkoi Mattila.

Virheellisyyksiltä vältytään

Kortti- ja lainaus menetelmän etu on se, että asiakkaiden muistikirjoitus-, ym virheellisyyksien mahdollisuus jää pois ja kaikkien asiakkaiden oikeusturva säilyy. – Asiakas on aina vastuussa omalla numerollaan lainatusta materiaalista. Nykyisessä omalainausperiaatteella toimivassa systeemissä on väärinkäytösten mahdollisuus liian suuri, kertoo Mattila.

Kortti- ja lainaus-menetelmä on myös kirjaston asiakkaiden kannalta välttämätön. Marras-joulukuun aikana tehtykorttien systemaattinen tarkistus on paljastanut, että huomattava määrä asiakkaita, jotka omaleimausmenettelyjen puitteissa ovat vuosiakausia luottaneet muistiinsa merkitessään lainaajanumeroaan.

-Viimeinen uusittu lainausoikeus saattaa olla vuodelta -81, vaikka tiedossa on asikkaan käyvän säännöllisesti kerran viikossa kirjastossa. Tämä seikka on vaikuttanut siihen huimaan tilastotulokseen, että vain 14 prosenttia somerolaisista olisi lainaajia, toteaa kirjastonhoitaja.

Tilastoharhaan on osaltaan vaikuttanut se, että saman perheen jäsenet lainaavat yhden perheenjäsenen kortilla. Ensi vuoden alusta pyritäänkin sekä uusimaan kadonneet kortit, että kirjoittamaan oma kortti jokaiselle asikkaalle. Kortti on syytä hankkia lapsillekin viimeistään siinä vaiheessa, kun he menevät kouluun.