Tee lumityöt selkää säästäen

0

 

Lumenluonti on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Lumityöt kannattaa hoitaa kuitenkin oikealla tekniikalla ja sopivilla välineillä selkää säästäen.

Ennen aamuisia lumitöitä kannattaa verrytellä. Kuten fyysisessä työssä yleensä, hyväkuntoisista vartalon lihaksista on hyötyä myös lumitöissä. Mitä huonompi lihaskunto, sitä suurempi riski on satuttaa selkä lumenluonnissa. Myös hengityksen tasainen ja vapaa kulkeminen on tärkeää, jotta lumenluonti luonnistuu hyvin. Lumitöihin on lisäksi hyvä varautua asianmukaisin varustein, muun muassa käyttämällä kenkiä, joissa on pitävä, liukastumisen estävä pohja.
– Lumen työntäminen on ergonomian kannalta lapioimista selkäystävällisempi vaihtoehto. Lapioidessa selkä kiertyy, kun taas lunta esimerkiksi kolalla työnnettäessä selkä on suorana eteenpäin. Kolatessa kannattaa pitää keskivartalo napakkana ja hyödyntää jalkojen lihasvoimaa, vinkkaa liikunta- ja järjestötoiminnan koordinaattori Pirjo Ailanto Selkäliitosta.
Katso selkäystävälliset vinkit lumenluontitekniikkaan, välineen valintaan ja venyttelyyn Selkäliiton Selkäkanavalta selkakanava.fi/lumen-luominen-on-tehokasta-arkiliikuntaa.