Pentti Nikulan ME-tuloksista tänään 53 vuotta

0

 

Seiväshyppy on ainoa hyppylaji, jossa suomalaiset ovat tehneet maailmanennätyksiä. Someron Esan Pentti Nikula paransi 53 vuotta sitten helmikuun toisena päivänä vuonna 1963 Pajulahdessa seiväshypyn halli-ME:tä samassa kilpailussa kolme kertaa: 500, 505 ja 510. Jo edellisenä kesänä hän oli hypännyt ulkoratojen ME:n 494.

Suomalaiset ovat aikaisemmin tehneet seiväshypyssä kaksi nuorten ME-tulosta. Erkki Mustakari hyppäsi 60-luvulla M17 ME:n 460 ja Arto Peltoniemi 80-luvulla M16 ME:n 535.

Nyt Wilma Murto ensimmäisenä naispuolisena teki N19 ME:n 471 parantamalla samassa kilpailussa kaksi kertaa ME-lukemia.

Maailman ensimmäinen viiden metrin mies Pentti Nikula suitsuttaa Murron hyppyjä:

–     Wilma tulee rohkeasti hyvällä vauhdilla kuopalle ja pääsee hyvin seipään mukana ylös. Näin seiväs saa parhaan energialatauksen, jonka hän taitavasti osaa käyttää hyväkseen. Wilmalla on myös rohkeutta tehdä reiluja korotuksia ja hypätä uusista ennätyskorkeuksista.

Kolmesti ME:tä samassa kilpailussa parantanut Nikula vertasi Murtoa itseensä, kun hän vuoden 1962 talvella hyppäsi myös Saksassa, silloisessa Itä-Berliinissä saman tuloksen 471 parantaen ennätystään 20 senttiä.

–     Wilma Murto on suuri lahjakkuus, onnea ja menestystä vaan uransa jatkolle! On hienoa seurata hänen ja hänen myötään varmaan muidenkin suomalaisten seiväshyppääjien tulevia hyppyjä, iloitsee Pentti Nikula.