
Susi liikkui Saarentaassa rohkeasti päivänvalossa, aivan ihmisasumusten lähistöllä. Osa havainnoista tuli Harjun asuntoalueelta.
Varmat havainnot tehtiin viime viikolla ja viimeinen niistä sunnuntaina. Monet näkivät suden jopa alle 100 metrin etäisyydeltä.
Riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilön mukaan susi oli nuori aikuinen. Maastosta löytyi samalta suunnalta kahdenkokoisia jälkiä, joten laumanmuodostuminen lähitulevaisuudessa on mahdollista.
Nuori susiyksilö pyrkii niin sanotuksi alfaurokseksi, pariutuakseen naaraan kanssa ja muodostaakseen sen jälkeen lauman. Vasta sitten kun lauma on muodostunut, muodostuu sen paikallinen reviirialue.
Vaikka susi on laumaeläin, on myös yksin liikkuvia susia. Lauman reviiri on yli 1 000 neliökilometriä, mutta Etelä-Suomen hyvillä peuramailla pienempikin alue riittää reviiriksi.
Someron riistanhoitoyhdistyksestä kerrotaan, että susia on kappalemääräisesti pari–kolme. Viime syksyn aikana havaintoja tehtiin keskimäärin yksi per viikko. Tänä vuonna havaintoja oli pakkasten jälkeen suunnilleen saman verran kuin syksyllä, mutta lumettomuus teki jälkien havaitsemisen mahdottomaksi.
Pihahavaintoja Somerolla on tehty jonkin verran. Myös riistakameroihin susi on tallentunut pariinkin kertaan.
Riistanhoitoyhdistys toivoo, että susihavainnoista ilmoitettaisiin. Paras keino on ottaa yhteyttä suoraan petoyhdyshenkilöön, joita Somerolla on kolme.
Susi on koiraeläin ja hyvä oppimaan asioita. Oppimiskykynsä vuoksi se osaa jopa luovia riistamiehiä karkuun mahdollisissa metsästystilanteissa.
Saarentaassa lampaita pitävää Kimmo Klossneria lähellä ihmistä liikkuvat sudet huolestuttavat. Klossner huomauttaa, että hän ei halua ajojahteja kaikkien susien tappamiseksi.
– Täällä liikkuneiden, pelottomien ja eräällä tavalla liiaksi ihmiseen kesyyntyneiden häiriköiden poistaminen olisi silti tarpeen, ennen kuin mitään vakavampaa sattuu.
Susi on Suomessa tiukasti suojeltu EU:n luontodirektiivin mukaisesti. Susi on kuitenkin peto.