Maatalouden hätähuuto

0

Maanviljelijät ovat kovilla. He haluavat tuoda talousahdinkonsa julki ja osoittavat mieltä tänään traktorimarssilla. Someroltakin lähti joukko kertomaan Helsingin herroille, miten asiat makaavat Kehä 3:n ulkopuolella.
Viljelijät vaativat maan hallitusta ja eduskuntaa kansallisen politiikan ja EU:n kautta ryhtymään välittömiin toimiin tilanteen ratkaisemiseksi.
MTK:n mukaan maatilojen tilanne on heikoin vuosikymmeniin. Venäjän viennin tyrehtyminen on yksi syy. Kauppojen hintojen halpuutuksetkin kaatuvat viljelijän niskaan. Suomessa lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden hinnat ovat korkeammalla kuin kilpailijamaissa. Byrokratia ja EU-direktiivit kurjistavat pilkuntarkkoja suomalaisia. Tukia on leikattu ja niiden maksatukset laahaavat.
Tyhjästä viljelijä ei saa elantoa, eikä pysty aloittamaan kasvun uutta kevättä.
Maatalouspitäjien elämä lepää pitkälti maatalouden ja siihen liittyvien ja sitä tukevien elinkeinojen varassa.
Aika ei ole paras mielenilmaukselle, kun rahaa ei ole jaettavissa. Tai aika on juuri oikea, kun kaikki elävät kurjimuksessa. Ymmärrystä löytyy. Silmät avautuvat, kun asioista kerrotaan niiden oikeilla nimillä.
”Pitäis tehdä jotain” ei riitä, vaan nyt on tartuttava toimeen.