Somero-lehti seuraa mielenosoitusta

0

 

FullSizeRender (3)
Kuva Sauli Kaipainen
Yli 3000 viljelijää ja 500 traktoria ympäri Suomen menee tänään Helsingin Senaatintorille viljelijöiden vaikean taloudellisen tilanteen johdosta järjestettävään mielenosoitukseen. Traktorit ovat perillä Senaatintorilla kello 11 mennessä.

Viljelijät kertovat paikan päällä tuntemuksistaan ja esittävät hallitukselle vetoomuksen maatalouden vaikean taloustilanteen helpottamiseksi. Hallituksen jäsenistä ainakin pääministeri Juha Sipilän sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen odotetaan saapuvan paikan päälle kello 12.30-13.30 välillä vastaanottamaan viljelijöiden vaatimuslistan.

Viljelijöiden tulot ovat tipahtaneet rajusti viimeisen parin vuoden aikana Venäjän asettaman elintarviketuontikiellon, vaikean markkinatilanteen sekä tukimaksuviivästysten ja -leikkausten vuoksi. Viljelijöiden henkistä jaksamista rassaa jatkuvasti kiristynyt, pilkuntarkka tukibyrokratia ja tukien takaisinperintä olemattomimmistakin rikkeistä.

− Keskimääräinen maataloustulo on Suomessa tippunut eniten koko EU:ssa vuoden 2012 jälkeen. Luonnonvarakeskuksen tuoreen tiedon mukaan maataloustulo tippui vuonna 2015 peräti 40 prosenttia edellisvuodesta. Viime vuoden maataloustulo oli arviolta 9 700 euroa vuodessa tilaa kohti. Moni tila on joutunut lopettamaan ja jatkajat ovat tehneet kaikkensa kustannusten leikkaamiseksi. Tilanne on nyt katastrofaalinen, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Oma osansa ongelmiin on myös kauppojen halpuuttamisella. Viljelijä on maksanut merkittävän osan ruuan kuluttajahintojen halpuuttamisesta tuottajahintojen alenemisen kautta. Tämä on lisännyt entisestään riippuvuutta alenevista maataloustuista.

− Suomessa on salmonellavapaus, sioilla on hännät ja antibiootteja käytetään eläinlääkinnässä vain sairauksiin toisin kuin yleisesti Keski-Euroopassa. Myös torjunta- ja kasvinsuojeluaineita käytämme vähän. Halpuuttajienkin pitäisi vihdoin ymmärtää se, että suomalaisen ruuantuotannon laatu myös maksaa, Marttila sanoo.

Tuottajajärjestöt MTK ja SLC vaativat hallitusta:
– puolustamaan suomalaista ruokaa ja maataloutta ryhtyen välittömästi toimiin maatalouden kriisin selättämiseksi sekä rahoituksen varmistamiseksi
– vaatimaan EU:ssa Suomelle oikeudenmukaiset kompensaatiot Venäjän tuontikiellon aiheuttamista menetyksistä sekä nopeita toimenpiteitä markkinahäiriöiden vähentämiseksi. EU:n on saatava taloussuhteet toimiviksi Venäjän kanssa
– vahvistamaan maatalouden asemaa ruokamarkkinoilla lainsäädännön keinoin sekä Suomessa että EU:ssa
– vaatimaan EU:lta järeitä toimia maatalouden tuotantopanosmarkkinoiden tervehdyttämiseksi
– varmistamaan, että julkisissa hankinnoissa ostetaan vain sellaista ruokaa, joka täyttää suomalaisen tuotannon laatuvaatimukset
– keventämään maatalouden byrokratiaa ja kohtuuttomia sanktioita
– laittamaan Maaseutuviraston johtamisen ja toiminnan kuntoon niin, että viljelijä saa tuet ajallaan
– aikaistamaan vuoden 2016 maataloustukien maksatuksia.

Lue lisää 15.3.2016 lehdestä