
Viljelijät kertovat paikan päällä tuntemuksistaan ja esittävät hallitukselle vetoomuksen maatalouden vaikean taloustilanteen helpottamiseksi. Hallituksen jäsenistä ainakin pääministeri Juha Sipilän sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen odotetaan saapuvan paikan päälle kello 12.30-13.30 välillä vastaanottamaan viljelijöiden vaatimuslistan.
Viljelijöiden tulot ovat tipahtaneet rajusti viimeisen parin vuoden aikana Venäjän asettaman elintarviketuontikiellon, vaikean markkinatilanteen sekä tukimaksuviivästysten ja -leikkausten vuoksi. Viljelijöiden henkistä jaksamista rassaa jatkuvasti kiristynyt, pilkuntarkka tukibyrokratia ja tukien takaisinperintä olemattomimmistakin rikkeistä.
− Keskimääräinen maataloustulo on Suomessa tippunut eniten koko EU:ssa vuoden 2012 jälkeen. Luonnonvarakeskuksen tuoreen tiedon mukaan maataloustulo tippui vuonna 2015 peräti 40 prosenttia edellisvuodesta. Viime vuoden maataloustulo oli arviolta 9 700 euroa vuodessa tilaa kohti. Moni tila on joutunut lopettamaan ja jatkajat ovat tehneet kaikkensa kustannusten leikkaamiseksi. Tilanne on nyt katastrofaalinen, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Oma osansa ongelmiin on myös kauppojen halpuuttamisella. Viljelijä on maksanut merkittävän osan ruuan kuluttajahintojen halpuuttamisesta tuottajahintojen alenemisen kautta. Tämä on lisännyt entisestään riippuvuutta alenevista maataloustuista.
− Suomessa on salmonellavapaus, sioilla on hännät ja antibiootteja käytetään eläinlääkinnässä vain sairauksiin toisin kuin yleisesti Keski-Euroopassa. Myös torjunta- ja kasvinsuojeluaineita käytämme vähän. Halpuuttajienkin pitäisi vihdoin ymmärtää se, että suomalaisen ruuantuotannon laatu myös maksaa, Marttila sanoo.
– puolustamaan suomalaista ruokaa ja maataloutta ryhtyen välittömästi toimiin maatalouden kriisin selättämiseksi sekä rahoituksen varmistamiseksi
– vaatimaan EU:ssa Suomelle oikeudenmukaiset kompensaatiot Venäjän tuontikiellon aiheuttamista menetyksistä sekä nopeita toimenpiteitä markkinahäiriöiden vähentämiseksi. EU:n on saatava taloussuhteet toimiviksi Venäjän kanssa
– vahvistamaan maatalouden asemaa ruokamarkkinoilla lainsäädännön keinoin sekä Suomessa että EU:ssa
– vaatimaan EU:lta järeitä toimia maatalouden tuotantopanosmarkkinoiden tervehdyttämiseksi
– varmistamaan, että julkisissa hankinnoissa ostetaan vain sellaista ruokaa, joka täyttää suomalaisen tuotannon laatuvaatimukset
– keventämään maatalouden byrokratiaa ja kohtuuttomia sanktioita
– laittamaan Maaseutuviraston johtamisen ja toiminnan kuntoon niin, että viljelijä saa tuet ajallaan
– aikaistamaan vuoden 2016 maataloustukien maksatuksia.