Hallitse alkusammutus

0

LähiTapiolan järjestämään Sankarikoulutukseen saapui kolme opiskelijaryhmää näkemään, millä tavoin uhkaava tulipalo saadaan sammumaan heti alkuvaiheessa. Kaikki eivät ole koulutuksissa käyneet. Miten alkusammutus pitää tehdä? Vastaajana on PK Sammutinhuollon Petri Kallio.
– Neljä tehokasta alkusammutusvälinettä ovat sammutuspeite, sekä jauhe-, neste- ja hiilidioksidisammuttimet. Sopivuus erilaisiin paloihin saadaan sillä, mitä sammutin on syönyt eli mitä on aine, jota sammuttimesta tulee ulos.
Pakollisten palohälyttimien lisäksi Tukes suosittelee hankittavaksi koteihin ja mökeille alkusammuttimia. Sekään ei riitä, että niitä on. Niitä pitää myös osata ja uskaltaa tarpeen vaatiessa käyttää.
Sammutuspeite sopii käytettäväksi keittiössä rasvapalojen ja olohuoneessa televisiopalon sammuttamiseen. Sillä sammuvat myös syttyneet vaatteet.
– Ensiksi vedä peite ulos pakkauksesta nauhoista vetämällä, levitä peite, kääräise kädet suojaan yläreunan sisään, lähesty paloa rauhallisesti kasvot mahdollisimman kaukana takana suojassa, aseta peite rauhallisesti esimerkiksi palavan kattilan päälle ja viimeisenä kietaise vielä peite kattilan ympäri niin, että palo tukahtuu lopullisesti, Petri Kallio ohjeisti.
Jokainen pääsi testaamaan sammutuspeitettä käytännössä ja sen jälkeen nestesammutinta. Pullojen päällä on ohje. Ainakin niihin kannattaa ennakkoon tutustua, ellei ole päässyt kurssille.
– Nestesammuttimet ovat voimakkaasti yleistyneet. Ne ovat tehokkaita, eivätkä sottaa huushollia niin kuin jauhesammutin.
Hiilidioksidisammuttimia Kallio suosittelee teollisuuden käyttöön ja paikkoihin, joissa on isoja atk-keskuksia, servereitä taikka sähkökeskuksia.

kys_LahiTapiola