Mistä apua, kun katupöly yskittää?

0

 

Katupöly tuntuu silmissä ja kurkussa, nenä vuotaa ja yskittää. Astmaatikolle se voi pahimmillaan aiheuttaa sairaalakäynnin. Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, katupölyn pienhiukkaset voivat kulkeutua keuhkorakkuloihin saakka.
– Hengityssuojain on tärkeä apu katupölyä vastaan. Valitse uloshengitysventtiilillä varustettu suojain, koska se helpottaa hengittämistä suojainta käytettäessä. Hengityssuojaimia on saatavilla mm. apteekeissa ja hyvin varustetuissa päivittäistavarakaupoissa, muistuttaa allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.
Keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavalle ei hengityssuojainta suositella, koska se lisää hengityksen vastusta. Tällöin on syytä harkita ulkona liikkumisreittejä ja etenkin fyysistä rasitusta ulkoilmassa.
Nenäkannu lievittää oireita
Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että myös nenäkannu on hyvä apuväline katupölykaudella. Nenäkannulla huuhdellaan päivän pölyt pois nenän limakalvoilta. 
– Nenän limakalvojen huuhtelu vähentää nenän karstaisuutta ja lievittää ärtyneitä ja kuivia limakalvoja. Limakalvojen kuivumista voi lievittää myös nenän kostutussuihkeilla, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.
Allergia- ja astmaliiton ohjevideo nenäkannun käyttöön on saatavilla osoitteessa www.allergia.fi/ohjevideot.