Lannoitesäkkien keruu alkoi

0

Viljelijöillä on mahdollisuus päästä eroon lannoite- ja siemensäkeistään ja samalla tukea nuoria.
Keräys toteutetaan Somerolla siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Someron 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin. Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat paikalliset 4H-nuoret, ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.
Keräykseen voi jättää Yaran 40 ja 650 kilon lannoitesäkkejä ja lannoitelavojen suojahuppuja. Lisäksi keräykseen kelpaavat Hankkijan, K-Maatalouden, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit.
Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Kerätty määrä ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 22,5 prosentin tavoitteen.
Someron 4H-yhdistys työllistää muutamia nuoria hoitamaan säkkien keräyspisteitä. Säkkikeräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Vuosien aikana  muovisia säkkejä on saatu talteen yli 35 miljoonaa kiloa ja työllistetty tuhansia nuoria koko Suomessa. Säkkikeräyksen suojelija on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö  Jaana Husu-Kallio.
n Keräyspaikat: Harjun Varasto, Salontie 1, 13.–17.6. kello 9–16 ja 27.– 28.6. kello 9–16. Pitkäjärven koulun piha (suoraan peräkärryyn) 20.–21.6. kello 9–15.30. Oinasjärven koulu (suoraan peräkärryyn) 22.–23.6. kello 9–15.30.