Sateet osuivat kohdalleen

0

Luonto heräsi eloon näyttävästi, kun kasvukauden ensimmäinen sade osui kohdalleen viikonloppuna.
Säiden ennustajat, meteorologit, povasivat runsaita sateita. Tapojensa mukaan iltapäivälehdet hehkuttelivat lööpeissään, ja noituivat ennusteitakin isompia sateita.
Kevätkylvöille avainasemassa ovat kosteus ja lämpö. Molempia tarvitaan, ja molempia on saatu. Viime kevääseen nähden moni viljelijä on voinut huokaista helpotuksesta: vuodet eivät onneksi ole veljeksiä.
Jälleen kerran nähtiin säiden ennustamisen vaikeus. Se on haastavaa, ja perustuu paljolti pitkän ajan keskiarvoihin, joita vasten ennusmerkkejä pyritään povaamaan. Sään ääri-ilmiöt ovat Suomessa harvinaisia, ainakin vielä.
Ennen vanhaan kaikki oli paremmin, jopa sää. Suomessa kuitenkin vaikuttaa sekä mannerilmasto että merellinen ilmasto Atlantilta. Isolta mereltä riittää laajoja matalapaineita, jotka kulkevat alati Suomen yli. Näin on ollut aina, eikä tämä perusperiaate ole muuttunut miksikään.