Luomutuotanto kovassa kasvussa

0

Leena-Kaisa Laakso
Luomutuontanto kasvaa vauhdilla Someron seudulla. Somerolta on tullut kesään mennessä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella sekä suhteellisesti että lukumäärällisesti eniten luomusitoumushakemuksia.
– Luomusitoumusta haki Somerolla 10 luomuviljelijää. Kokonaan uusia luomussa aloittavia tiloja on näistä neljä. Loput tilat  hakivat uutta sitoumusta yli viiden hehtaarin lisäalasta tai hakivat myös eläimet luomuun, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ympäristöagrologi Erkki Aro kertoo.
Varsinais-Suomessa luomutuotannon vuotuinen kasvu on ollut kymmenen prosentin luokkaa ja jatkuvaa aina vuodesta 2008, jolloin luomutuen ehtoja parannettiin. Kaikkiaan Varsinais-Suomen ELY vastaanotti keväällä 28 uutta ilmoitusta Eviran luomuvalvontajärjestelmään. Uusia ilmoituksia luomueläinvalvontaan tuli yhdeltätoista toimijalta, joista uusia on seitsemän ja jo luomuviljelyä harjoittavia neljä.