Ampiaisia tänä kesänä entiseen malliin

0

Leena-Kaisa Laakso

Loppukesästä ampiaiset pörräävät innokkaina. Tuntuu, että niitä olisi joka paikassa. Ampiaisia ei kuitenkaan ole tänä kesänä aiempaa enemmän.
– Hyönteistutkijan näkökulmasta tämä vuosi ei ole ampiaisten suhteen juurikaan erilainen. Ampiaisten määrään havahtuminen loppukesästä on asia, joka toistuu ihmisten mielissä vuosittain. Loppukesästä ampiaisten määrä on suurimmillaan, ja silloin ihmiset ajattelevat, että ampiaisia on sinä vuonna enemmän, eläintieteen dosentti ja Turun yliopiston eläinmuseon johtaja Ilari Sääksjärvi sanoo.
Ampiaisyhdyskunnat ovat alkukesästä pieniä ja kasvavat loppukesää kohden. Kesän lopulla ampiaisten määrä on suurimmillaan, yhdessä pesässä voi olla tuhansia ampiaisia.
– Juuri nyt työläiset ovat työttöminä ja levottomia, joten ne ovat näkyvillä enemmän. Syksyllä työläiset kuolevat ja kuningatar jää, Sääksjärvi kertoo.
Lämmin kesä on hyönteisille hyvä, mutta Sääksjärvi ei näe, että sää olisi tänä vuonna lisännyt ampiaisten määrää.

Ampiaispesä voi olla kooltaan suuri, ja entistä isompi seuraavana kesänä jos vanhaa pesää ei hävitetä ja siirretä muualle.
Ampiaispesä voi olla kooltaan suuri, ja entistä isompi seuraavana kesänä, jos vanhaa pesää ei hävitetä eikä  siirretä muualle.

http://Lue lisää tiistain 16.8. Somero-lehdestä