Suomalaiset ovat edelleen onnellisia

0

80 prosenttia suomalaisista on melko tai hyvin onnellisia, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimus. Onnellisten osuus ei ole muuttunut vuosituhannen alkuvuosista. Särön suomalaisten onnellisuuteen tekee elämänsä hyvin onnettomaksi kokevien osuuden hienoinen kasvu.
Erot onnellisuudessa eri väestökerrosten välillä jäävät pieniksi. Se osoittaa, että Suomi on tasa-arvoinen maa onnellisuudessakin.
Hyvin onnellisia on noin 15 prosenttia suomalaisista. Yhtä moni kokee itsensä onnettomaksi. Onnettomuuden kokemukset tiivistyvät toimeentulovaikeuksista kärsiviin ryhmiin. Työttömistä 40 prosenttia kokee itsensä onnettomaksi. Maanviljelijät ja alle 25-vuotiaat nuoret kokevat itsensä aiempaa onnettomammiksi.
Kansainvälisesti vertaillen suomalaiset ovat hyvin onnellisia. EU-maiden vertailussa suomalaiset sijoittuvat viidensiksi. Onnellisuutemme ei ole viime vuosina kasvanut.  Naapureista ruotsalaiset ovat ohittaneet suomalaiset ja virolaiset ovat lähes yhtä onnellisia kuin me.
Suomalaisten tulevaisuudenusko on vahvistunut. 31 prosenttia suomalaisista arvelee, että asiat ovat viiden vuoden päästä paremmin kuin nykyään. Suhtautuminen yhteiskunnallisiin uudistuksiin on myönteistä: 69 prosenttia pitää niitä välttämättöminä.
80 prosenttia vastaajista kokee, että on onni ja etuoikeus saada olla suomalainen.