Teutori on poissa

0

 

Teuvo Nurmi Teutori pilkkijä pilkillä kalasaalis

Somero-lehden pitkäaikainen päätoimittaja Teuvo ”Teutori” Nurmi on poissa. Hän kuoli Kuusankoskella 19. elokuuta 79-vuotiaana.
Teuvo Nurmi syntyi Oulaisissa 19.8.1937.
Hän aloitti pitkän lehtimiesuransa Kokkola-lehdessä ja jäi eläkkeelle 1999 Somero-lehdestä.
Uran alkuvaiheisiin kuuluivat Kalajokilaakso sekä Pohjolan Sanomat, jossa Nurmi toimi aluetoimittajana Kemissä ja Rovaniemellä.
Lähes kahdenkymmenen vuoden ajan Nurmi oli lahtelaisen Esan Kirjapainon eri lehdissä, esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomissa Lahdessa Heinolan aluetoimittajana. Vuonna 1969 Nurmi aloitti Kuusankosken Sanomien päätoimittajana. Noin 14 vuoden jälkeen hän siirtyi Etelä-Suomen Sanomien ja Itä-Hämeen aluetoimittajaksi Hartolaan.
Vuonna 1983 alkoi 17 vuoden päätoimittajuus Somero-lehdessä. Hänet muistetaan erityisesti nimimerkillä Teutori kirjoittamistaan kolumneista.
Eläkkeelle jäätyään mies muisteli itse uraansa näin:
”Päätoimittajuuskauteni 1983–99 olivat minulle kasvun ja opiskelun aikaa. Muutos teollisuuspaikkakunnalta maatalouspitäjään oli melkoinen. Oma ja perheeni sopeutuminen täysin uuteen ympäristöön sujui kuitenkin kohtuullisesti, vaikka olin kaiken lisäksi ensimmäinen päätoiminen päätoimittaja pitkät perinteet omaavassa paikallislehdessä.”
”Sopeutumistani auttoi työympäristö, joka otti minut vastaan ennakkoluulottomasti. Niin minä koin, sillä niin työtoverini kuin lukijatkin kannustivat minua työssäni ja sopeutumisessani uusiin olosuhteisiin.”
”Päätoimittajuuteni aikana tapahtui paljon, vaihdettiin esimerkiksi lääniä ja erotettiin sekä kirkkoherra että kaupunginjohtaja. Lehden omistaja vaihtui, ja saatiin pitkän tauon jälkeen oma kansanedustaja.”
”Lämpimät kiitokseni osoitan erityisesti toimittajatovereilleni, joista pitkäaikaisimmat Salli, Merja ja Sari olivat vuosia tukena työssäni.”
Meille työtovereille Teutori jäi mieleen reiluna ja rentona pomona. Toimituksessa käytiin tiukkoja keskusteluja lehden sisällöstä, mutta myös naurettiin paljon. Muutama Teutorin heittämä lentävä lause nostetaan edelleen esille silloin tällöin toimituksen pöytäkeskusteluissa.
Someron vuosien jälkeen Teuvo Nurmi palasi Kuusankoskelle eläkepäiviään viettämään. Hän jatkoi kirjoittamista tekemällä muun muassa kolumneja Kouvolan Sanomiin.
Kuusankoskella Teuvo Nurmi viihtyi seurakunnan eri toiminnoissa ja oli myös Kuusankosken seurakuntatervehdys -lehden toimitusneuvostossa.
Hän oli myös jäsenenä Kuusankosken Rotaryklubissa, Suomen Journalistiliitossa ja Suomen Painiveteraaneissa.
Urheilulajeista paini olikin miehelle kaikkein läheisin. Siihen hän innostui Heinolan vuosiaan. Nuorempana Nurmi pelasi myös lento- ja pesäpalloa.
Teuvo Nurmea jäivät kaipaamaan Irja-vaimo ja Anne-tytär, sukulaiset ja monet ystävät Suomen eri kolkissa.

Sari Merilä
päätoimittaja