Kela ja kunta auttavat perustoimeentulohakemuksissa

0

Perustoimeentulotuki siirtyy kunnilta Kelaan ensi vuoden alusta. Hakemukset tehdään jatkossa Kansaneläkelaitokselle; siellä tehdään päätökset ja se hoitaa myös maksatuksen. Kunta tekee edelleen päätöksen täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta.
Someron sosiaalitoimisto ja Kela ovat viime kuukaudet opastaneet väkeä, mitä tuleman pitää. Tällä viikolla on kummassakin toimipisteessä näytetty kädestä pitäen, miten täyttää hakemuksia sähköisesti Kelan verkkosivuilla. Jos ei ole internet-yhteyksiä, niin Kelasta voi varata ajan hakemuksien täyttöä varten. Ajan saa soittamalla Kelaan.
Someron kaupungin vs. sosiaalityönjohtaja Marjaana Sorokin sanoo, ettei pidä olla huolissaan. Ketään ei jätetä heitteille. Tietoa ja opastusta saa sekä Kelasta että sosiaalitoimistosta.

Kelanpalveluneuvoja Marita Ranta ja Someron kaupungin sosiaalitoimiston osastonsihteeri Jaana Sänger auttavet perustoimeentulotukien hakemisessa.
Kelan palveluneuvoja Marita Ranta ja Someron kaupungin sosiaalitoimiston osastonsihteeri Jaana Sänger (oik.) auttavet perustoimeentulotukien hakemisessa.

– Ottakaa rohkeasti yhteyttä, ohjaa Kelan palveluneuvoja Marita Ranta.
Kaupungin aikuissosiaalityön osastonsihteeri Jaana Sänger arvelee uuden järjestelmän tasa-arvoistavan tilannetta, kun perustoimeentulotukijärjestelmä tulee olemaan yhtenäinen koko maassa.
– Moni iäkäs aristelee sosiaalitoimiston pakeille lähtemistä. Kynnys avun pyytämisen saattaa mataloitua, toteaa Sänger.
Sorokin uskoo, että perustoimeentulotuen siirto Kelalle jättää kunnan sosiaalitoimelle enemmän aikaa aikuissosiaalityöhön. Tämä tarkoittaa asiakkaiden ohjaamista ja pitkäntähtäimen suunnitelmien tekoa, miten päästä elämässä eteenpäin.
Viime vuonna Somerolla maksettiin perustoimeentulotukea 372 744 euroa. Tänä vuonna on kulunut  288 617 euroa (tilanne 12.12.2016). Budjettiin on varattu 482 200 euroa.

Lue lisää perjantaina 16.12. Somero-lehdestä.