Nuoria miehiä äitien iloksi

0

Mieskuoro Euga vierailee Somerolla myös äitienpäivän kunniaksi. Eugan äitienpäiväkonsertissa 14.5. Someron seurakuntakeskuksessa solistina kuullaan somerolaissyntyistä laulaja Niina Alitaloa.
Viime vuosi oli Mieskuoro Eugan viides toimintavuosi, ja Alitalo on työskennellyt kuoron tuottajana lähes sen syntyhetkistä lähtien. Nuoresta iästään huolimatta Euga on saanut laajalti huomiota ja tunnustusta: 2013 kuoro sijoittui ensimmäiseksi Cornwallin kansainvälisessä mieskuorokilpailussa ja 2015 Euga voitti 6. kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun Tampereella. 2014 Euga edusti Suomea Euroopan Yleisradioliiton järjestämässä Europe Sings! -konsertissa Wienissä ja 2016 konsertoi Berliinin filharmonia -konserttitalossa.
Mieskuoro Eugan laulajien keski-ikä on noin 25 vuotta ja heistä moni opiskelee musiikkia ammatikseen. Kuorossa on tällä hetkellä laulajia Helsingistä, Turusta, Tampereelta sekä Jyväskylästä.
– Aina silloin tällöin joku on ihmetellyt, kuinka Somero on päätynyt Eugan vakiokohteeksi Turun, Helsingin ja Tampereen rinnalle. Somerolla tuotetaan toki omastakin takaa laadukasta ja monipuolista kulttuuria, mutta Suomessa on niin paljon hienoa musiikkia, jota ei radiossa kuule, että minulle on suuri ilo sekä kunnia pyrkiä laajentamaan sen tarjontaa myös suurimpien kaupunkien ulkopuolelle, kertoo itse tällä hetkellä Helsingissä ja Tampereella asuva Alitalo.
– Kun viime vuonna aloimme eugalaisten kanssa suunnittelemaan yhteiskonserttia, tuntui Somero luonnolliselta valinnalta konserttipaikaksi. Äitienpäivä taasen tuntui sopivalta kontekstilta yhdistää nuorekasta mieskuorosointia sekä omaa erikoisosaamisaluettani eli voimakkaan tekstilähtöistä musiikkia, kuten laulelmaa, Alitalo lisää.
Mieskuoro Eugan ja Niina Alitalon äitienpäiväkonsertissa kuullaan keväistä mieskuoro- sekä äitienpäivämusiikkia, mutta mukana on myös muutama tuoreempi ja tuntemattomampikin teos.
– Oma ehdoton suosikkini on runoilija Lauri Viidan äitinsä kunniaksi kirjoittamaan Alfhild -runoon tehty kappale. Sen on Tampereen Työväen Teatterin Viita 1949 -musiikkinäytelmään säveltänyt Eeva Kontu. Runon sanoma, Oi lapseni, rakastakaa!, on varmasti juuri se, jonka äidit äitienpäivänä haluavat lapsilleen välittää, Alitalo uskoo.