Vihdoin päästiin pellolle

0

Peltoja on päästy muokkaamaan. Kylvökoneet pörräävät jo. Voi huokaista helpotuksesta: kasvukausi saadaan alkuun.
Viileä sää viivästytti kylvöjen aloittamista ja hidasti etenemistä. Maatiloilla oltiin pitkään lähtökuopissa. Pirteissä oli ilmassa hermostuneisuutta.
Kevätviljojen kylvöt käynnistyivät laajemmin vasta viime viikon loppupuolella. Useimmilla tiloilla kylvöt ovat aivan alussa, mutta etenevät jo vauhdilla. Kylvötöiden arvioidaan olevan 3–7 päivää jäljessä tavanomaisesta aikataulusta.
Toivoa on, jos kylvöt päästään pääosin lopettelemaan toukokuun viimeisten viikkojen aikana. Silloin ei myöhästytä huolestuttavasti kasvustojen kehittymisestä ja valmistumisesta sadonkorjuukuntoon syksyksi. Se edellyttää, että säät lämpenevät, saadaan kasvuun lähtöä varmistavia kevyitä sateita sekä kasvukausi etenee muutenkin normaalisti.
Marja- ja hedelmätarhat ovat kukinnan kynnyksellä.
Kyllä se kesä sieltä sittenkin tulee.