Yöksi ulos

0

Suomen Latu haastaa Luonnonpäivänä, lauantaina 17. kesäkuuta, suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Majapaikkana voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka kuusen alus. Tärkeintä on yöpyä ulkona. Yönsä voi viettää kansallispuistossa, retkeilyalueilla tai vaikka takapihalla.
Suomessa ulkona yöpymiseen antavat erinomaiset puitteet jokamiehenoikeudet ja runsaat metsät sekä vesistöt.
Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen oikeutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Luonnon käyttämiseen jokamiehenoikeuksien sallimissa rajoissa ei siis tarvita maanomistajan lupaa eikä oikeuksien käyttämisestä tarvitse maksaa mitään.
Luonnonsuojelualueilla eivät kuitenkaan jokamiehenoikeudet ole sellaisenaan voimassa.
Ulkona yöpyminen on yleensä hieno kokemus, mutta pitää muistaa, että jokamiehen-oikeudellakaan ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa maanomistajalle, maankäytölle tai luonnolle.