Puutarhat avaavat porttinsa sunnuntaina

0

 

Kuva Tuula Kämi

Avoimet puutarhat -päivä kutsuu vierailemaan puutarhoissa sunnuntaina.  Somerolla voi tutustua ruusupuutarhaan, kahteen omakotipuutarhaan sekä kahden vanhan maalaistalon pihapiiriin. Kohteisiin on vapaa pääsy.
Puutarhaliitolla on 500 kohdetta eri puolilta Suomea. Joukossa on tänä vuonna myös somerolainen puutarha; Tuula ja Mauri Kämin Villa Rosa Pajulassa. Omistajiensa intohimoisesti vaalimassa puutarhassa voi ihailla pensasruusuja, pioneja ja vanhan ajan perennoja.  Pelkästään pimpinellaruusulajikkeita on noin 70. Osoite: Rajamäentie 2.
Avoimet puutarhat on Someron Omakotiyhdistyksen ohjelmassa neljättä kertaa, ja paikallisia kohteita on neljä. Anita ja Väinö Halla-ahon omakotitalo sijaitsee Rautelannummella. Harjumaasto on vaatinut muotoilua; portaita ja pengerryksiä.  Kukkapenkit ovat pääosassa, mutta tontilta löytyy myös omenapuita ja kasvihuone. Osoite: Turuntie 348.
Vanhan maalaistalon tunnelmallinen pihapiiri odottaa Jaatilassa, jossa Liisa ja Pentti Virtaperko ottavat kävijöitä vastaan.  Pentin vanhemmat rakensivat tilakeskuksen ostamalleen maa-alalle 1940-luvulla. Vanhat puut ja pensaat muistuttavat heistä. Liisa ja Pentti ovat jatkaneet pihapiirin hoitoa. Kukkapenkkien lisäksi  pihasta löytyy muun muassa iso lampi, nuotiopaikka ja kasvimaa. Osoite: Jaatilantie 262.
Marja-Leena ja Kari Romun  piha ja puutarha Terttiläntien varressa yllättävät monipuolisuudellaan. Alppiruusut kukoistavat metsän reunassa. Perennat kukkivat ja hyötypuutarhalle on oma paikkansa. Metsäiseltä tontilta vie polku mökille, pihasaunalle ja lammelle. Osoite: Terttiläntie 44.
Korvenojan Seppälän pihapiiri Terttiläntien varressa on omassa rauhassaan korkean kuusiaidan suojassa. Vanhojen puiden, pensaiden, kukkivien  kasvien ja kesäkukkien ohella puutarhassa kohtaa betonisia puutarhakoristeita. Kaksi koiraa ja härkä ovat talon taitavan emännän, Kaisa Korvenojan työtä. Osoite: Terttiläntie 235.