Retkelle luontoa kunnioittaen

0

Luonnossa retkeily on kesän parhaita anteja. Piknik- ja onkireissuilla pitää kuitenkin muistaa kunnioittaa luontoa.
Maastoon jätetyt roskat voivat vahingoittaa vakavasti luonnoneläimiä. Monet piknikeväät on kääritty muoviin tai sisältävät muoviosia, joihin utelias eläin voi sotkeutua tai jotka eläin voi niellä, mikä aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran.
Esimerkiksi tölkkien muoviset pidikerenkaat voivat takertua eläimen kaulan tai kehon ympärille ja hangata ihoa rikki tai jopa kuristaa eläimen.
Juoma- tai ruokatölkin avaus-rengas voi luonnossa päätyä linnun nokkaan ja estää eläintä syömästä. Harmittomia eivät ole hyvin pieniltä vaikuttavat roskatkaan, kuten esimerkiksi karkkipaperit ja ilmapallojen rippeet naruineen, sillä ne voivat näyttää houkuttelevilta suupaloilta ja päätyä eläimen ruoansulatuskanavaan.
Ja aivan erityisen vahingollisia luonnonvaraisille eläimille ovat hylätyt kalastustarvikkeet kuten siimat ja ongenkoukut.
Eli pidetään mielessä vanha viisaus: Kaikki minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat varmasti kantaa myös sieltä pois!