Rokote nyt kevään aaltoa vastaan

0

Influenssa-aallon iskiessä jopa puoli miljoonaa suomalaista jää joka vuosi sängyn pohjalle tautia potemaan.
Influenssa leviää ihmisestä toiseen kosketus- ja pisaratartuntana. Yksi tapa suojautua taudilta on ottaa influenssarokote jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä tartunta-aaltoa. Influenssakauden huippu osuu Suomessa vuosittain kevättalveen, joten influenssarokote suositellaan otettavaksi viimeistään marras-joulukuussa. Silloin elimistö ehtii kehittää riittävästi vasta-ainetta ennen tartunta-aallon alkamista.
Rokotteen lisäksi hyvä käsihygienia auttaa suojautumaan taudilta. Työpaikoille ja koteihin voisi hankkia käsidesiä tai ainakin muistuttaa käsienpesun tarpeudesta. Kansansuussa kulkenut neuvo opastaa saippuoimaan käsiä niin kauan, että ehtii laulaa kolmesti ”Paljon onnea vaan”.
Aivastamaan tai yskimään voisi opetella käden sijaan nenäliinaan tai hihaan.
Tyypillisesti influenssaan kuuluvat korkea kuume, voimakkaat nivelkivut, väsymys, vilunväristykset, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä.