Pentti Nikula kaikkien aikojen 58. paras urheilija Suomessa

0

 

kuva Salli Lehtinen

Teksti Aulis Tiensuu
Yle Urheilu on Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi nimennyt yhdessä urheiluhistorian asiantuntijoiden kanssa Suomen kaikkien aikojen 100 parasta urheilijaa. Kaikkien aikojen parhaaksi urheilijaksi nimettiin yhdeksän olympiakultaa ja kolme -hopeaa voittanut juoksija Paavo Nurmi, toiseksi nelinkertainen kestävyysjuoksun olympiavoittaja Lasse Virén sekä kolmanneksi kolmen olympiakullan mäkihyppääjä Matti Nykänen.
Seuraaviksi listalla sijoittuvat jalkapalloilija Jari Litmanen, hiihtäjät Marja-Liisa Kirvesniemi ja Veikko Hakulinen sekä jääkiekkoilija Jari Kurri.
Somerolla syntynyt ja Someron Esaa uransa huippuvuosina edustanut seiväshyppääjä Pentti Nikula on listalla 58. Nikula on 11. paras yleisurheilija, paras seiväshyppääjä ja ylipäätään hyppääjä.
Pentti Nikula voitti Euroopan mestaruuden sekä hyppäsi uransa aikana ulkoratojen ME-tuloksen ja neljä halliratojen ME-tulosta sekä lisäksi viisi muuta EE-tulosta ulkona ja kerran hallissa. Nikula rikkoi ensimmäisenä seiväshyppääjänä maailmassa viiden metrin rajan talvella 1963.
Hyppääjistä esimerkiksi kolmiloikan olympiavoittaja ja kolmien kisojen mitalisti Vilho Tuulos sekä seiväshyppääjistä olympia- ja EM-hopeamitalisti sekä viisinkertainen EM-hallimitalisti Antti Kalliomäki ja olympiahopeamitalisti Erkki Kataja eivät yllä 100 parhaan listalle.
Olympiakultamitalisteistakin monet jäävät Nikulan taakse, kuten muun muassa Pekka Vasala (67.), Toni Nieminen (82.), Veikko Kankkonen (87.) ja Pauli Nevala (91.). Keihään ME-mies ja olympiahopeamitalisti Jorma Kinnusen nimi ei mahdu 100 parhaan listalle.