Valesairaanhoitajalle ehdollista vankeutta

0

 

Teksti Merja Ryhtä


Someron kaupungin terveyskeskuksessa sijaisena työskennellyt hoitaja tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen Varsinais-Suomen käräjillä. Koeaika päättyy 30.6.2020.
Hän oli anastanut runsaasti, satoja käyttöannoksia erilaisia lääkkeitä ja liuoksia vuoden 2014 lopun ja viime vuoden elokuun välillä. Hän harhautti työnantajaa väittämällä opiskelevansa sairaanhoitajaksi, vaikka koulutus oli jäänyt kesken.
Tuomion lohjalainen sai petoksesta, luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta, törkeästä huumausainerikoksesta ja varkaudesta.
Noin viisikymppinen nainen velvoitetaan suorittamaan Someron kaupungille vahingonkorvauksena ylimääräisestä palkasta liki 11 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja noin 500 euroa. Lisäksi hän maksaa valtiolle 480 euron sakot.
Hoitaja oli töissä Someron kaupungilla useina eri ajankohtina vuosien 2009 ja 2016 välillä. Oikeus katsoi toteen osoitetuksi, että rikokset olisi tehty vasta 27.12.2014–23.8.2016 aikana.
Kun lääkehävikki havaittiin viime vuoden kesällä, ryhdyttiin etsimään syytä ja tutkittiin potilasasiakirjoista, oliko vahingossa jäänyt merkitsemättä annoksia. Näin ei ollut.
Lääkehävikkiä huomattiin tapahtuneen, kun tietty hoitaja oli lääkevastaavana. Aiempaa sekavammin käyttäytynyttä hoitajaa alettiin tarkkailla työpaikalla ja laskea lääkkeet tarkemmin ennen ja jälkeen hänen työvuoronsa.
Myöhemmin poliisi löysi hoitajan kotoa sekä lääkkeitä että hoitotarvikkeita, jotka sopivat anastettuihin.
Syytetty myönsi suurimman osan lääkehävikeistä. Hän kertoi hankkineensa lääkkeet omaan käyttöönsä. Hänellä ei ole aiempaa rikostaustaa.