Vanheneva ei ole vanhentunut

0

Vanhaa ihmistä pidetään kaavoihin kangistuneena ja huonosti oppivaisena. Vanhenemisen taidosta kirjan kirjoittanut ja muistitutkimuksia tehnyt psykologi Marja Saarenheimo kumoaa väitteet.
Jos aivoja verrataan tietokoneeseen, vanhemman ihmisen tietokone on ehkä hieman hidas, mutta kovalevy täynnä kiinnostavaa tavaraa. Nuoren ihmisen kone on nopea, mutta kovalevy vielä aika tyhjä. Nuorella on etuna nopeus ja avoimuus, vanhemmalla suhteellisuudentaju ja näkemys.
Vanhemmalla ihmisellä on potentiaalisesti nuorempaa laajempi varasto erilaisia toimintavaihtoehtoja, joista valita. Lisäksi vanhetessa hidastuminen parantaa tunteiden säätelyä ja tarkkaavuuden heikkeneminen tekee tilaa luovuudelle. Vanheneva ei siis ole vanhentunut.
Vanhenemisessa – kuten elämässä yleensäkin – on hyvä, jos pystyy aktiivisesti muuttamaan sitä mikä kaipaa muutosta ja on muutettavissa, ja uskaltaa hyväksyä väistämättömät tosiasiat.
Jokaisella ihmisellä pitää olla oikeus vanheta omalla tavallaan.