Ruis sydämissä

0

Vuosi sitten Suomen kansa valitsi ruisleivän kansallisruoaksemme.
Leipä on osa muistojamme; sen höyry, maku ja hetket sen äärellä läheisten kanssa. Ruisleipää, saunaa ja salmiakkia suomalainen kaipaa ulkomailla oleillessaan.
Suomalaiset syövät eniten ruista koko maailmassa, jopa 16 kiloa henkilöä kohti vuodessa. Ruisleivän kulutus per asukas on Suomessa maailman korkeimmalla tasolla.
Rukiin puolesta puhuu terveellisyys. Ruisleivän ansiosta suomalaisten korkea ravintokuidun saanti on taattu, sillä Suomessa ruis jauhetaan pääosin runsaasti kuitua sisältäväksi täysjyväjauhoksi.
Rukiin terveysvaikutuksia tutkitaan meillä ja maailmalla. Täysjyväruis näyttää antavan suojaa muun muassa sydän- ja verisuonitauteja sekä hormonivälitteisiä syöpiä vastaan.
Ei ole itsestäänselvyys, että ruisleipä leivotaan kotimaisesta rukiista. Tarvitaan ammattitaitoisia viljelijöitä ja koko ruisketjun yhteistyötä, jotta kansallisherkkumme voi jatkossakin olla kotimaista.
Ruoalle ja sen tekijöille kuuluu arvo. Ruoan tekeminen on rakkauden osoitus.