Somerolaissyntyinen Johanna Gullichsen on Vuoden tekstiilitaiteilija

0
Johanna Gullichsen on valittu vuoden tekstiilitaiteilijaksi. Gullichsen on syntynyt Somerolla vuonna 1958.
Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on vuodesta 1981 lähtien nimennyt ansioituneen jäsenensä Vuoden tekstiilitaiteilijaksi. Myönnetty palkinto on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa.
TEXO ry toteaa Gullichsenin olevan rohkea ja kansainvälisesti arvostettu kudottujen kankaiden suunnittelija, joka on pitkäjänteisellä työskentelyllään yrittäjänä uudistanut onnistuneesti tekstiiliperinnettä.
Hänen laajaa tuotantoaan kuvastaa moderni skandinaavinen selkeys, geometrisiin rakenteisiin, ruutuihin, raitoihin, rytmiin ja kokovaihteluihin perustuva kuviointi sekä luonnonmateriaalien käyttö.
 Tunnusomaista Gullichsenin tuotannolle ovat raikkaus ja teeskentelemättömyys.
Gullichsenin Normandie-malliston 20-vuotisjuhlavuosi starttasi viime keväänä Artekin näyttelystä ja päättyy nyt Vuoden tekstiilitaiteilija -julkistusjuhlaan Gullichsenin uudessa liikkeessä 15.3.
Normandie-mallisto on ollut kansainvälinen menestystarina ja tuotteita myydään yli 10:ssä maassa. Erityisen suosittuja tuotteet ovat olleet Japanissa.
Johanna Gullichsenin isoäiti Maire Gullichsen oli muotoiluvaikuttaja ja mesenaatti ja isoäiti Anna Ramsay kutoi mm. ryijyjä. Ensimmäiset Johanna Gullichsen kankaat syntyivät aluksi käsityönä, mutta 80-luvun lopulla siirryttiin sarjatuotantoon. Nykyisin kankaiden kudonta ja ompelutyö tehdään pääosin Suomessa, mutta asiakkaita on ympäri maailman.