Maalla tarvitaan kulkupeliä

0

Suomessa on rekisterissä yli 2,6 miljoonaa henkilöautoa, joista yli 2 miljoonaa yksityiskäytössä. Autojen määrä on kasvanut 1990-luvun alusta noin kolmanneksen. Kakkosautojen määrä on kasvanut huomattavasti. 32 prosenttia suomalaisista elää kotitalouksissa, joissa on vähintään kaksi autoa. Alle 17 prosenttia suomalaisista elää kotitalouksissa, joissa ei ole henkilöautoa.
Suomen hallituksen linjausten mukaan yhdyskuntarakennetta on kehitettävä siten, että henkilöautoilun tarve on mahdollisimman vähäinen ja yksityisautoilua on vähennettävä siellä, missä se on järkevää ja mahdollista, eli lähinnä kaupungeissa.
Maaseudulla asuvalle auto on liki välttämättömyys. Joukkoliikenteeseen ei voi turvata, sillä sitä ei juurikaan ole. Jollain menopelillä on päästävä palvelujen pariin, joita kylillä ei enää ole tarjolla.
Jos koko Suomi halutaan pitää asuttuna ja elämisen edellytykset tasa-arvoisina, niin tiestön korjaamiseen on saatava tukea ja palveluliikennettä on kehitettävä. Muuten kansalaisten eriarvoisuus kasvaa ja hyvinvointi kapenee.