Varsinais-Suomen ”jytky” jatkuu vielä vuosia

0

Kysely yritysjohtajille: Varsinais-Suomen positiivinen vire tuo kasvua ainakin vielä muutaman vuoden ajan. Alueen hyvä taloustilanne näkyy ja tuntuu laajasti alueen yrityksissä. 

Salossa orastavaa käännettä on näkyvissä, sanoo toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen SSO:sta. Hän toivoo, että Salon tasoittavat mahdollisuudet työvoiman ja alihankintojen suhteen huomataan, kun Turun ja Uudenkaupungin tilanne ylikuumenee.   

YRITYS- ja talouselämävaikuttajat näkevät lähes poikkeuksetta, että telakan ja autotehtaan vauhti tuntuu myös omassa yrityksessä. Alueen kärkiyritysten veto ei ole kuitenkaan ainut kirittävä tekijä. Yleinen talouskasvu vaikuttaa myös.

Telakan ja autotehtaan lisäksi myös lääketeollisuus on hyvässä nosteessa, samoin rakentaminen. Myös metallialan yrityksissä on kiivasta kasvua.

Nousukausi on tuonut esiin lieveilmiöitä yritysten kannalta. Osa yritysjohtajista ovat huomannut esimerkiksi palkkakilpailua, kun osaavista tekijöistä on huutava pula.

Nämä asiat käyvät ilmi verkkokyselystä, joka lähetettiin kymmenille maakunnan yritysten edustajille. Kysyimme alueen bisnesvaikuttajilta heidän arviotaan Varsinais-Suomen talouskasvun jatkumisesta.

– Varsinais-Suomessa on menossa ns. jytky – Soinia lainatakseni, kuvailee operatiivinen johtaja Jukka Virtanen paimiolaisesta Vahasilta Oy:stä.

 

KYSELYN yrityksissä on vakaa luottamus, että pore jatkuu vielä vuosia. Tähän vaikuttaa se, että telakan tilauskanta yltää ennätyksellisen pitkälle. Laivatilauksia on vuoteen 2024 asti.

Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja Jussi Hakala muistuttaa, että telakka on merkittävä työllistäjä sekä suoraan että välillisesti.

– On harvinaista, että tilauskanta on useita vuosia tästä eteenpäin tiedossa. Uudenkaupungin autotehtaalla on myös selvä positiivinen vaikutus koko alueelle. Hyvä työllisyysaste vaikuttaa ihmisten tulevaisuudenuskoon ja haluun tehdä muun muassa asuntoinvestointeja. Näillä esimerkeillä on myös psykologinen vaikutus, joka madaltaa kynnystä ryhtyä uusiin hankkeisiin, kommentoi Hakala.

– Myönteinen laajemman Turun alueen suhdanne jatkuu vielä. Yritysten hyvä tilauskanta ja investoinnitkin kertovat osaltaan tästä, vastaa toimitusjohtaja Vesa Viitaniemi Lounais-Suomen Osuuspankista.

Esimerkiksi piikkiöläinen hyttivalmistaja Piikkio Works kertoo, että sen tilauskirja on täynnä tällä hetkellä vuoteen 2023 asti. Yritys on Meyer Turun omistuksessa.

 

 

KIELTEISIÄ arvioita positiivisesta vireestä tulee vain Salosta ja Somerolta. Siellä osa kyselyyn vastanneista yritysjohtajista näkee, että pore ei suoraan näy yritystoiminnassa.

– Varsinais-Suomen positiivinen vire ei ole vielä saavuttanut Saloa täydellä voimallaan. Mutta vire on saanut Salon rakennemuutoksen vaiheeseen, jossa orastavaa positiivista käännettä on odotettavissa myös tälle alueelle. Väestömuutos on tasaantumassa työväestön poismuutosta neutraaliin vaiheeseen. Työttömyyden lasku on ollut reipasta jo useiden kuukausien ajan, kertoo toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen Suur-Seudun Osuuskaupasta (SSO).

Salon seudulla Microsoftin tehtaan ja tuotekehityksen loppuminen ja sitä kautta työttömyyden nousu näkyy vielä alueen taloudessa. Näkymät ovat Salon seudulla selvästi varovaisemmat kuin muualla maakunnassa.

 

TILAUSKANTA on kyselyyn vastanneissa yrityksissä hyvä. Sandvik kertoo tavoittelevansa tuotantoennätystä myös tänä vuonna.

Toinen ennätystenmetsästäjä on salolainen teleoperaattori ja it-toimintoja alueellisilla markkinoilla tarjoava Lounea.

– Liittymämyyntimme on tehnyt ennätyksiä jo kahden vuoden ajan ja taloudellinen kehityksemme on seurannut samoja latuja, sanoo toimitusjohtaja Veli-Matti ViitanenLounea Oy:stä.

Lounea rakentaa valokuituverkkoa eri puolilla Lounais-Suomea. Lounea myi juuri osittain omistavansa Jimm´s PC-Store Oy -verkkokaupan.

 

Kysely

Bisnesväen näkemykset

  • Kymmenet Varsinais-Suomen yritysjohtajat ja talousvaikuttajat saivat sähköpostikyselyn maakunnan tilanteesta.
  • Kyselyssä pyydettiin arvioimaan positiivisen rakennemuutoksen (poren) kestoa ja miten se näkyy omassa yrityksessä tai yhteisössä.
  • Vastaajat arvioivat myös Varsinais-Suomen onnistumista poren hoidossa.
  • Lisäksi kysyttiin yrityksen rekrytointi- ja koulutustarpeesta.
  • Myös investointiajatukset ja infran rakentamisen tarpeet kartoitettiin.
  • Jutun vastaukset on koottu kyselyn vastauksista.

 

LUE LISÄÄ Varsinais-Suomen yritysjohtajien näkemyksiä Rekryexpo-lehdestä. Lehti ilmestyi Somero-lehden mukana ti 10.4.2018.

REKRYEXPO-tapahtuma Turun Messukeskuksessa ke 18.4. kello 10 alkaen. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy. Rekryexpo tarjoaa alueen työnantajille ja työntekijöille kohtaamispaikan.