Kertaluontoinenkin suurkulutus haitaksi

0

Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienilläkin annoksilla vahingoittaa maksaa. Säännöllinen runsas juominen aiheuttaa pysyviä haittoja nopeasti, mutta myös kertaluonteinen suurkulutus on haitaksi maksalle. Terve maksa toipuu yleensä muutamassa päivässä, mutta jos maksa on jo vaurioitunut, seurauksena on maksatulehdus ja maksasolujen turpoaminen.
Alkoholi sekä aiheuttaa rasvamaksaa että pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa. Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon eli alkoholihepatiittiin ja pahimmillaan maksakirroosiin. Suomessa yli 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia.
Erityisen haitallista on ylipainon ja alkoholin yhdistelmä. Alkoholi sekä aiheuttaa rasvamaksaa että pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa. Oluet, siiderit, lonkerot ja limuviinat ovat varsinaisia kaloripommeja. Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.