Harvinaista herkkua ja haittaa

0

Toukokuu oli tänä vuonna ennätyksellisen lämmin. Ilmatieteen laitos on kirjannut tukun sääennätyksiä, joita ovat muun muassa Suomen mittaushistorian lämpimin toukokuu, korkein havaintoasemalla mitattu keskilämpötila, eniten hellepäiviä sekä kuivuusjakson pituus paikoin poikkeuksellinen.
Koko maan keskilämpötila, 11,6 astetta, ylitti edellisen ennätyksen vuodelta 1963 jopa 0,5 asteella.
Vertailukelpoinen aineisto alkaa 1900-luvun alusta. Toukokuun keskilämpötila oli yleisesti 4–5 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi.
Hellepäiviä oli yhteensä 14. Aiempi ennätys, 12 hellepäivää, oli vuodelta 1984.
Tyypillisesti hellepäiviä on toukokuussa kolme.
Asialla on myös kääntöpuolensa, sillä kevätviljat ovat orastuneet heikosti. Hellejakso verottaa satoa myös hyvin orastuneilla lohkoilla. Helteiden takia kasvu on nopeaa ja kasvuvaiheet loikitaan läpi. Pensominen jää vähäiseksi ja kasvustot voivat olla harvoja.