Suomalainen on kunnioitettavan kekseliäs

0

Suomalaisuus ja suomalaisten tapa elää on vahvasti kytköksissä vuodenaikoihin ja sään muutoksiin. Maissa, joissa eletään pienemmissä säävaihteluissa, elämä ja kuluttaminen ovat tietyllä tavalla enemmän samanlaista pitkin vuotta.
Syksyllä suomalaiset asennoituvat valon vähenemiseen ja ilmojen viilenemiseen. Arjessa yritetään jaksaa aloittamalla uusi harrastus. Ruokavalio korjataan terveelliseksi. Kulutustavaroita päivitetään vuodenajan mukaiseksi. Seurat, kansalaisopistot, monien alojen yritykset ja kaupat saavat uusia jäseniä ja asiakkaita.
Talvella tekeminen muuttuu jään ja lumen tulon myötä. Kulutetaan ja tarjotaan palveluja hieman eri tavalla. Samoin keväällä ja lopulta kesällä. Nyt elämme aikaa, jolloin energiaa riittää. Kesä toi torit ja tapahtumat. Ulkoharrastukset ja lomat. Palveluiden ja tuotteiden kysyntä kasvaa, samoin tarjonta.
Suomalaiset ovat fiksua kansaa. Olemme sopeutuneet luontomme kiertokulkuun ja oppineet soveltamaan taitojamme vallitsevan vuodenajan mukaan. Se vaatii älyn lisäksi loputonta viitseliäisyyttä. Mielessä käy ajatus helpommasta elämästä palmun alla. Sitten tajuaa, että monimuotoisuus on suuri rikkaus. Meillä on etuoikeus nauttia vaihtelusta. Kuinka tylsää olisi myydä päivästä toiseen samoja sukellusräpylöitä, kun voi kaupustella suksia, uimapukuja, juoksulenkkareita, toppahaalareita ja onkivapoja.
Suomessa ei kohtaa yritystä, joka laittaa lapun luukulle ”sesongin” loputtua, ja avaa ovensa vasta sen alettua uudelleen, tai harjoittaa väliaikana jotakin muuta yritystoimintaa.