Ol Hollilla kyntökilpailu piikkipyörätraktoreilla, Saksasta vieraita

0

Kira Kauppi
Ol Hollil -tapahtuman yhteydessä tänään lauantaina 14.7.  Mäkilän traktorimuseolla järjestetään ensimmäistä kertaa kyntökilpailu piikkipyörätraktoreilla.
– Heikki sai idean kilpailusta ja eräs harrastaja, Kimmo Kotta, joka kirjoittaa juttuja Koneviestiin, innostui, että samanmoista ei ole aiemmin missään pidetty. Nyt on tulossa muutama osanottaja muualta ja omasta takaa on useampi piikkipyöräinen traktori, jolla voisi kyntää, Pekka Mäkilä kertoo.
Sääntöjen mukaan kyntöaurassa ei saa olla nostolaitetta, vaan nosto on tapahduttava käsin, eikä traktorissa kumipyöriä. Kilpailua tuomaroi kynnön maailmanmestari Paavo Tuominen. Arvioitavina ovat esimerkiksi viilun suoruus ja aurojen tekemän jäljen samanlaisuus.
– Kilpailu pidetään kesantomaalla, jossa ei ole paljon tilaa kääntää. On hauska nähdä, kuinka siinä tulee käymään, Mäkilä sanoo.
Traktoreiden lisäksi voi nähdä vanhanajan työkoneita ja työnäytöksiä.
– Meillä on toista sataa traktoria, traktorikavalkadi, käsinpaalausta, hevosvetoisia työkoneita, langan kehräystä, käsitöitä ja höyrykone 1800-luvulta. Paikalle saa tulla omalla traktorillakin. Saksasta tulee pieni porukka ajaen vanhoja traktoreitaan.
Uusin tuttavuus Mäkilän pihalle ajettiin Koski TL:stä.
– Traktori oli seissyt taivasalla 50–60 vuotta. Vaihdoimme moottoriin magneeton, niin jo lähti käymään ja toimii hyvin.