Sigrid Aminoffin taidetta Tampereelle – Somerolta etsitään teoksia ja tarinoita

0
Sigrid Aminoff: Antonia, 1940-luvun loppupuoli, öljy 75 x 70 cm.

Teksti Kira Kauppi
Tampereella Hiekan taidemuseossa avataan ensi keväänä Sigrid Aminoffin (1904–1994) retrospektiivinen näyttely. Aminoff asui tyttärensä kanssa Someron Hirsjärvellä vuosina 1940–1952. Nyt taiteilijasta tutkimusta tekevä kuvataiteilija Tiina Lamminen etsii tietoa ja tarinoita Aminoffin elämästä sekä tietysti teoksia, joita Aminoff myi esimerkiksi suoraan Hirsjärven Wiikin-talossa olevasta ateljeestaan.
– Sigrid Aminoff oli hyvin ammattitaitoinen ja tuottelias. Somerolla hän remontoi taloonsa ateljeen, jossa piti avoimia ovia. Hänellä oli myös useita näyttelyitä Helsingissä. Hiekan taidemuseon näyttely tulee olemaan laajin tähän mennessä järjestetty, Lamminen sanoo.
Aminoff piti tarkkaa kirjaa työskentelystään ja myydyistä teoksista. Arkistointia tutkittaessa on löytynyt Somerolla tauluja ostaneiden nimiä. Luettelossa lukee muun muassa Ahonen, Kolehmainen, Eglund, Salmi, Lenkkeri ja Karenius. Yhden teoksen kohdalla ostajan nimeksi on merkitty ”osuuskaupan rouva” ja ostovuodeksi 1952.
– Olisi hieno, jos näitä teoksia löytyisi tulevaan näyttelyyn. Myös pienimmätkin muistot ja tarinat olisivat minulle tärkeitä.

Lue lisää 17.7.2018  lehdestä