Tunnistetaanko somerolainen murteestaan?

1

Suomen kielen apulaisprofessori Johanna Vaattovaara Tampereen yliopistosta sanoo, että suomalaiset tunnistavat murteita pääpiirteittäin hyvin, mutta liittävät niihin myös monenlaisia stereotypioita. Hänen mukaansa kieltä ja sen puhujaa ei osata asennetasolla pitää toisistaan erillään. Suomessa eri murteisiin liittyviä mielikuvia laukaisevat vanhat, topeliaaniset heimostereotypiat.
10 000 suomalaista teki murretestin, jonka mukaan kansa tunnistaa hyvin etelän, pohjoisen, itäsuomalaisen ja länsisuomalaisen murteen, mutta tarkempi erottelu ei ole helppoa. Parhaiten suomalaiset tunnistavat Stadin slangin.
Turun murteen tunnisti kolme neljästä. Se tuli aikanaan tutuksi presidentti Mauno Koivistosta tehdyissä parodioissa.
Ihmiset kuulevat murteita ennennäkemättömän paljon esimerkiksi sosiaalisen median ja tosi-tv:n ansiosta.
Someron murteen voisi ajatella olevan lähellä Turun murretta, mutta toisaalta taas sekoitus erilaisia Hämeen murteita. Mihin meidät mielletään kartalla puheen perusteella, olisi mielenkiintoista tietää.

1 KOMMENTTI

  1. Somero taitaa olla ainoa paikkakunta tai ainakin ainoita, jolla on erilainen murre verrattuna jokaiseen naapuripaikkakuntaan tai ylipäätään mihin muuhun kolkkaan Suomessa. Tapio Horilan mielestä tämä tekee juuri murteesta Somerolle kaikkein ominaisimman ominaispiirteen.

Kommenttien lisääminen on estetty.