Miksi ampiaisia on nyt niin paljon?

0

Ampiaisia on tällä hetkellä luonnossa paljon ja ne ovat välillä hyvinkin ärhäkkäinä osallistumassa terasseilla yhdessä ihmisten kanssa syöminkeihin ja juominkeihin. Ne muuttuvat ihmisläheisiksi ja hakeutuvat lautasille sekä makean että suolaisen ruuan perässä.
Somero-lehden lukija kysyy, miksi ampiaisia on nyt niin paljon. Vastaajana on Someron lukion biologian opettaja Terhi Lindroos.
– Kuuma kesä on luonut aika edulliset olosuhteet hyönteisten lisääntymiselle ja niiden joukkoon ampiaisetkin kuuluvat. Syksyn tullen pesistä aletaan poistamaan tarpeettomia asukkeja, sillä ainoastaan kuningatar talvehtii pesässä.
Terhi Lindroos jatkaa, että on olemassa monia hyviä ansavinkkejä ympärillä pyörivien pörriäisten varalle.
– Yksi konsti on laittaa tiskirättiin esimerkiksi sokerivettä, olutta tai siideriä, jotka houkuttelevat ampiaisia luokseen. Rätti laitetaan roikkumaan, ja heti rätin alle noin viiden senttimetrin etäisyydelle laitetaan pieni vati tai lautanen, jossa on vettä sekä siihen sekoitettua tiskiainetta pintajännityksen alentamiseksi. Ampiainen lennähtää lähtiessään aina alaspäin, jolloin se osuu veteen. Jos ampiaisia on paljon, niitä hukkuu veteen nopeasti kasapäittäin.
On hyvä muistaa, että ampiainen kokee uhkaavaksi sen, jos ihminen alkaa huitoa niitä käsillään. Rauhallisuus ampiaisten kanssa on valttia.