Mainos: Somerolaisuus on iloista hulluutta

0

 

Tanja Uusitalo

”Somero on Baddingin Paratiisi ja Monosen Satumaa! Somero on maaseudun piilotettu helmi! Somero yllättää – ja pelkästään positiivisesti!”
Elinkeinoasiantuntija Tanja Uusitalo on Someron kaupungin, sen 750 yrityksen ja liki 9 000 asukkaan sanansaattaja. Hän ei säästele sanojaan puhuessaan rakkaasta Somerosta.
– Kehumisessahan me ollaan hyviä, sillä Someroa ei voi olla kehumatta. Yhtään liioittelematta voin sanoa, että kunhan vain ihmiset saadaan tänne, he yllättyvät ja rakastuvat kaupunkiimme. Me-henki, positiivisuus ja sellainen vilpitön, iloinen hulluus välittyvät matkailijoillekin, Uusitalo uskoo.
Mistä Somerossa ja somerolaisuudessa on kyse? Lähdetään sydämeltään somerolaisen matkaan ja pureudutaan aiheeseen.
Nautinnollisia elämyksiä
luonnossa ja keskustassa
Sielulle ja vatsalle nautintoja kaipaava on täsmälleen oikeassa paikassa ollessaan Somerolla.
– Suomessa ei ole totuttu näkemään Häntälän notkojen kaltaisia, skottihenkisiä laidunmaita. Kolmen kansallispuiston kainalosta löytyy korpimetsää, kallioita, soita, harjumaisemaa, lehtoja ja kymmeniä järviä. Esimerkiksi Iso-Valkeen vesi on niin kirkasta, että siellä näkee ainakin 20 metrin syvyyteen, Tanja Uusitalo virnistää.
Pieni liioittelu sallitaan, sillä luonto on Someron ylpeys. Iso-Valkee on ympäristöineen kuin Nuuksio pienoiskoossa – ilman väentungosta. Keskellä ei mitään on vain hiljaisuus. Someron läpi virtaava, kaikkiaan 110 kilometriä pitkä Paimionjoki tarjoaa lenkkeilylle ja melontaretkille upeat maisemat.
– Ympäröivä luonto, uimahalli ja monitoimihalli tarjoavat ison kaupungin liikuntamahdollisuudet. Ne viehättävät myös mökkiläisiä, joiden ansiosta kaupungin väkiluku tuplaantuu kesällä.
Pelkästään Joensuuntien varrelta löytyy 10 kahvilaa ja ravintolaa. Asukkaat ovat tottuneet käyttämään niiden tarjoamia palveluita ja syömään ulkona.
Silkkaa seikkailua ja
tanssijalan vipatusta
Seikkailuhenkiselle Somero on rapiseva, auringossa välkehtivä lahjapaketti. Säpinää ja sutinaa kaipaavalle riittää tekemistä ja näkemistä.
Suurimmat matkailuvaltit ja turistimagneetit ovat Sisumetsän seikkailupuisto, Somerniemen kesätori ja tanssilavat. Somerolla käy vuodessa noin 200 000 matkailijaa.
– Somero on tanssipitäjä: parhaimmillaan kesällä järjestetään jopa viidet tanssit viikossa.
Kesätori – se Suomen suurin ja paras – on hämmästyttänyt matkailijoita jo yli 30 vuotta. Tyhjyyden keskeltä nousee kesäviikoittain muutamaksi tunniksi löytöjä ja kohtaamisia täynnä oleva elämyskeidas.
Pääkaupunkiseudun taiteilijat hakeutuvat rauhalliseen ja inspiroivaan miljööseen. Maan nimekkäimmät taiteilijat vierailevat taidekeskus Kivimeijerissä.
– Yleisölle avoimet Härkälän ja Hovilan kartanot saavat ajan pysähtymään ja akut latautumaan. Meillä on myös oma elokuvateatteri ja kolme kesäteatteria. Somero on kulttuurin kehto!
Tanja Uusitalo arvelee paikallisessa juomavedessä olevan jotain outoa, sillä Somero tunnetaan yhdestä jos toisestakin kulttuuripersoonasta, kuten Kaija Aarikasta, Liisa Vitalista, M.A. Nummisesta, Kaari Utriosta, Unto Monosesta, Rauli Badding Somerjoesta ja sarjakuvan Puupää-palkinnon saaneesta Heikki Paakkasesta.
– Positiivinen kylähulluus kukoistaa! Pieneen kylään on mahtunut paljon isoja persoonia.
Kaupungilta vahvaa
tukea yrittäjille
Kaupungin aktiivinen elinkeinoelämän kehittämistyö kertoo halusta tehdä yhteistyötä ja auttaa yrityksiä niiden elinkaaren jokaisessa vaiheessa. Suurin osa on yksityisyrityksiä.
– Yrittäjyys on seikkailu! Tuemme yrittäjiä niin paljon kuin voimme. Esimerkiksi yrityskummit tarjoavat maksuttomasti osaamistaan ja kokemustaan liiketoiminnallisten haasteiden ratkaisemiseksi.
Kaupungin elinkeinoelämän terävin kärki on tällä hetkellä Laukamo Groupin lisäksi metalliteollisuudessa, jossa Jaatimet, Kart ja Arskametalli hakevat lähivuosina kunnon kasvua. Tänä vuonna Somerolle on tulossa yli 50 uutta työpaikkaa.
– Yritysten toiveena on löytää työntekijät Somerolta ja lähikunnista. Halu työllistää paikallisia on niin kova, että yritykset ovat valmiita kouluttamaan uudet työntekijät. Nyt kannattaa heittäytyä ja etsiä uusi työpaikka, Tanja kannustaa.
Mielenlaatu
nimeltä Somero
Someron uimahalli kerää käyttäjiä myös lähikunnista. Uutuuttaan hohtavasta hallista tykätään.
– Meille tykkääminen on tärkeää. Me emme tee mitään, ellemme tykkää siitä. Me emme myöskään kaipaa neuvoja muilta. Somerolainen mentaliteetti tunnetaan maailmalla, Tanja Uusitalo vakuuttaa.
Siitä todisteeksi käy valtakunnallinen medianäkyvyys. Sääntö-Suomi, Pitääkö olla huolissaan?, Puoli seitsemän, Egenland, Kuokkavieras Kataja, Aarteiden metsästäjät, Stadi vs. Lande, Suomen huutokauppakeisari – pitkä lista televisio-ohjelmia, joissa Somero on mainittu.
Eikö Somerolta muka puutu mitään? Elinkeinoasiantuntijan ilme kirkastuu.
– Kunpa saisimme somerolaiset tekemään vauvoja! Syntyvyys on vahvassa laskussa. Vireä tanssilavakulttuuri edistää mukavasti pariutumista.
Rauli Badding Somerjoen teräksinen muistomerkki saattaa olla Someron kuvatuin kohde.
Seikkailuja, nautintoja ja säpinää.

Someron kaupunki
Joensuuntie 20, 31400 SOMERO
Puhelinkeskus ja neuvonta
02 77911
www.somero.fi

 

Tanja Uusitalo pitää Someron kaupungin elinkeinoelämän palikat järjestyksessä.