Somerolla kynnetään SM-tasolla kilpaa – tapahtumassa kansanedustajia ja paraateja

0

 

 

Pitkäjärvellä järjestetään traktorikynnön SM-kilpailut tämän viikon perjantaina ja lauantaina. Ne ovat ensimmäiset laatuaan Somerolla, vaikka Suomessa SM-kyntökisoja on järjestetty jo 64 kertaa. Paikkana on Kalle Vainion tila osoitteessa Turuntie 1454.
Tapahtuma järjestetään saman aikaisesti Paavon Peltopäivien kanssa. Somerolle saapuu kaikkiaan 21 kilpakyntäjää, jotka kilpailevat sarjoissa nuoret, yleinen, veteraanit sekä paluuaurat.
Paavo Tuominen on mukana työryhmässä, joka järjestää molemmat tapahtumat. Hän on aikoinaan osallistunut kyntökisoihin nuorten sarjoista veteraanisarjoihin saakka. Hänellä on kaksi maailmanmestaruutta. Ensimmäinen tuli Uudesta-Seelannista vuonna 1967 ja toinen Irlannista 1973.
– Pellon pinnan pitää olla tasainen ja sellainen, ettei siitä erota moniko teräisellä auralla kyntö on tehty, selvittää Kuusjoen Kanungin Yli-Vesän tilan eläkkeellä oleva isäntä.
Peltopäivillä on työnäytöksiä ja syysmuokkausnäytöksiä. Professori Laura Alakukku tulee molempina päivinä esittelemään monttua, josta päätellään, kuinka maaperä parhaillaan voi.
– Montusta katsotaan, onko siellä antura ja miten esimerkiksi kapillaarinen vedennousu pystyy toteutumaan ja läpäiseekö se vettä. Yhdessä ne muodostavat hyvin merkittävän vaikutuksen pellon kasvukuntoon, Paavo Tuominen toteaa.
MTK Varsinais-Suomen tekemä maan kasvukunto ja vesitalous -hanke on myös esillä.
– Luken tutkijat puolestaan kylvivät keväällä koeruutuihin kuutta eri kasvia, joiden esikasvivaikutusta tutkitaan maan rakenteeseen. Erikoistutkija Marjo Keskitalon johdolla he keskustelevat viljelijöiden kanssa. Koeruutu ei ole sitä mitä tavoiteltiin, sillä jokainen tietää, millainen oli tämä kesä, kuuma ja kuiva. Siellä on apilaa, timoteitä, sinimailasta, härkäpapua ja öljyretikkaa. Kumina ei kestänyt tätä hellettä, siitä ei tullut oikeastaan mitään.
– Samoin kävi suojaviljaan kylvetyille kasvustoille. Ne eivät jaksaneet lähteä lainkaan alkuun, Tuominen sanoo.
Mukana Peltopäivillä on lisäksi kansanedustajia sekä -ehdokkaita, kuten Olavi Ala-Nissilä, maatilan tyttö Ritva Kike Elomaa, Esko Kiviranta ja Jani Kurvinen. Päivien juontajana ja kuuluttajana on Hannu Määttänen.
– Oheisohjelmaa on niin paljon, että jos on poutapäiviä, tämä on ulkoilutapahtuma koko perheelle. Lapsille on ohjattua poniratsastusta ja mönkkäriajelua. Piikkipyörätraktorilla kyntöä kokeilee hiihtäjälegenda Juha Mieto. Muutama todella hienosti tuunattu hytitön traktori on esillä 1960–70 -lukujen taitteesta sekä tietysti buffetti.
Someron Esa on mukana töissä yli 20 hengen joukolla muun muassa parkkipaikan järjestelijöinä.
– Siellä nähdään yleisurheilijoita Suomen huipulta töissä. Tommi Holttinen, Minna Nikkanen ja Witkan sisarukset ovat tienaamassa seuralle rahaa. Väkeä odotetaan paikalle paljon. Jos ilmat suosivat, niin SM-kyntöjä on seurannut sellaiset pari tuhatta katsojaa sekä päälle iso järjestelijäjoukko.

Katso tarkempi ohjelma tapahtumakalenterista.

Kike Elomaa