Somerolla yli 50 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten – Työmarkkina-analyytikko: talouskavun hidastumisesta ei näy merkkejä Varsinais-Suomen työllisyysluvuissa

1

Uusia työpaikkoja avautuu hyvää vauhtia Varsinais-Suomessa. Teollisuuden lisäksi myös palvelualoilla on tarvetta uudelle työvoimalle. Kuva: Timo Jakonen, TS.

Työttömyys vähenee edelleen ripeästi Somerolla. Somerolla työttömiä oli elokuun lopussa 261 henkilöä. Työttömyysprosentti oli 6,9.

Työttömiä on 58 vähemmän kuin vuosi sitten. Heinäkuun lopussa työttömänä oli Somerolla 300 henkilöä.

 

Salossa oli elokuussa työttömiä työnhakijoita 2 656. Se on ­552 vähemmän kuin vuosi sitten. Salon työttömyysprosentti oli elokuussa 10,9.

Heinäkuun lopussa Salossa oli työttömänä 3 086 henkilöä.

 

Työttömyys väheni myös muissa Salon seudun kunnissa.

 

SALON työttömyysprosentti on maakunnan toiseksi korkein. Korkein työttömyysaste oli Turussa, 12,3 prosenttia.

Pienin työttömyysaste oli Paimiossa, 4,1 prosenttia. Lähes samoissa prosenttiluvuissa on myös Laitila, jossa työttömyysaste on 4,2 prosenttia.

 

VARSINAIS-SUOMEN työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa yhteensä 20 950 työtöntä työnhakijaa. Elokuun aikana työttömien määrä väheni 3 600 henkilöllä.

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen julkaisemassa Työllisyyskatsauksessa todetaan, että parin viime vuoden kehitys on vetänyt maakunnan työttömien määrän jopa pienempiin lukuihin kuin samaan aikaan vuonna 2009.

Työttömien osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,2 prosenttia. Luku on sama koko maassa.

Työttömyyden aleneminen ja työllisyysasteen kohoaminen on jatkunut maakunnassa jo pari vuotta. Vuoden 2008 lukuihin ennen finanssikriisiä on kuitenkin vielä matkaa.

– Vuonna 2008 keväällä Varsinais-Suomessa oli vajaa 15 000 työtöntä, kertoo työmarkkina-analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Työllisyysasiantuntija katsoo, että lähelle tätä lukua on mahdollista päästä myös tässä suhdanteessa. Tosin Pusila muistuttaa, että jäljellä olevien työttömien työllistäminen vaikeutuu koko ajan.

– Tässä ryhmässä alkaa olla isoja aukkoja osaamisessa tai muita työllistymistä hidastavia tekijöitä. Kuten olemme kuulleet, monella yrityksellä on ongelmia sopivan työvoiman saatavuudessa.

TYÖTTÖMYYS väheni vuotta aiemmasta Varsinais-Suomessa kaikissa seutukunnissa. Ripeimmin työttömien määrä väheni Salon seudulla, 17 prosentilla.

Vakka-Suomessa työttömyysaste on laskenut Varsinais-Suomen seutukuntien pienimmän tasolle. Vakka-Suomen työttömyysaste oli elokuussa 5,6 prosenttia.

Vakka-Suomessa oli elokuun lopussa 786 työtöntä työnhakijaa.

TYÖLLISTEN MÄÄRÄ on noussut maakunnassa nopeasti parissa vuodessa. Vuonna 2015 oli pohjakosketusvuosi. Silloin Varsinais-Suomessa oli alle 200 000 työllistä.

– Nyt työllisten määrä on kasvanut kahdeksalla prosentilla parissa vuodessa. Työllisten määrä lähenee jo 220 000:tta. Maakuntaan on muuttanut lisää väkeä työn perässä viime ja tänä vuonna, kuvailee Pusila.

Muuttovoittoa on kertynyt erityisesti Vakka-Suomeen ja Turun seudulle.

Pusilan mukaan monen tahon ennakoimasta talouskavun hidastumisesta ei näy ainakaan vielä merkkejä Varsinais-Suomen työllisyysluvuissa.

– Rakennustoiminta on hidastunut monella muulla alueella, mutta Turun seudulla ei näy hidastumisen merkkejä. Yleisestä suhdannetilanteesta riippumatta meriteollisuus kasvaa meillä ainakin 2020-luvun puoliväliin saakka. Se toimii aluetalouden moottorina.

– Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota voi tuoda ongelmia, mutta tuskin edellisen rahoituskriisin tapaista nopeaa pudotusta on näkyvissä.

TYÖTTÖMYYS vähenee kaikissa ikäluokissa ja koulutustaustasta riippumatta. Pitkäaikaistyöttömyyskin vähenee kaikissa alueen kunnissa.

Kahdessa vuodessa pitkäaikaistyöttömien määrä on Varsinais-Suomessa vähentynyt 39 prosentilla eli 4 100 henkilöllä.

Myös nuorten työttömyys vähenee.

TYÖVOIMAN kysyntä on vilkasta. Kolmen kuukauden aikana Varsinais-Suomessa avautui 13 prosenttia enemmän avoimia työpaikkoja kuin vuotta aiemmin.

Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna viime kuussa 8 900 kappaletta, joista 5 000 oli uusia, elokuun aikana avautuneita, työpaikkoja.

Erityisasiantuntijoiden kysyntä on voimakkaampaa kuin aikoihin eli korkeasti koulutettuja osaajia tarvitaan, kertoo Työllisyyskatsaus.

Myös rakentamisessa työvoiman tarve on kova. Lisäksi siivouksessa, logistiikka-alan, sosiaali-terveysalan ja monissa muissa palvelualan ja teollisuuden tehtävissä oli työtä tarjolla enemmän kuin aikoihin.

SYYSKUUSSA työttömien määrä yleensä vähenee. Työllisyyskatsauksen laatijat ennakoivat näin tapahtuvan Varsinais-Suomessa tänäkin vuonna.

 

 

 

 

Tilasto elokuu 2018: Työttömät työnhakijat muutamassa kunnassa

  • Koski 61 työtöntä, 6,0 prosenttia työvoimasta
  • Salo 2 656, 10,9%
  • Somero 261, 6,9%
  • Varsinais­-Suomi 20 951, 9,2 %

1 KOMMENTTI

  1. Tuon Someron työttömyysluvun saisi vielä pienemmäksi, jos työtä vieroksuvalle työttömäksi haluavalle ei annettaisi mahdollisuutta lähteä ansiosidonnaiselle työttömyyspäivärahalle tarjotun työn sijaan oltuaan 6 kk työssä.

Comments are closed.