Heijastin auttaa henkikultaa

0

Pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita. Vain joka toinen jalankulkija käyttää jonkinlaista heijastinta.
Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.
Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastimellinen nähdään jopa yli 600 metrin päästä.
Vuosina 2014–2016 Onnettomuustietoinstituutti tutki 24 pimeällä tai hämärässä tapahtunutta jalankulkijan kuolemantapausta, joissa ei käytetty heijastinta. Eri todennäköisyyksin olisi heijastinta ka↔ytta↔ma↔lla↔ heista↔ joka viides voinut pelastua.
Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.
Hyvälaatuinen heijastava huomioliivi, hihna, panta tai valjas kannattaa kiinnittää myös jalankulkijan seurana liikkuvan koiran tai muun lemmikkieläimen turvaksi hämärän aikaan. Pimeässä erottuva koira auttaa myös omistajaansa näkymään.