Koukkuja kuulijoille

0
Twelve Inches treenaa Kultelassa.

Somero-lehti 24.10.2008

Teksti Markus Virtanen

Somerolaisen rockmusiikin veteraani Twelve Inches on edennyt urallaan neljänteen äänilevyyn. Six Pack -nimeä kantavalla albumilla soi kuusi itse tehtyä biisiä. Uutta näkemystä musiikkiin on tuonut levyn äänittäjä, Lordi-yhtyeen rumpalinakin tunnettu Kita alias Sampsa Astala.

– Sampsa kuuli keikkamme Helsingissä alkuvuodesta ja tuumasi, että aiemmat levymme eivät tee oikeutta sille, miltä kuulostamme livenä. Hän tarjoutui äänittämään uuden levymme, mikä oli todella merkittävää albumin soundin kannalta, yhtyeen basisti Marko Syrjälä toteaa.
Äänittämisen lisäksi Astalan panos näkyy levyn taustoissa, mutta myös sovituksissa.
– Lähetimme Sampsalle demonauhoja, joita hän kommentoi. Hän teki hyviä kehitysehdotuksia ja kannusti meitä kokeilemaan eri juttuja. Sampsan kanssa oli todella mukavaa tehdä duunia, koska hän otti aktiivisesti osaa äänitykseen. Hän kannusti, kommentoi ja ideoi itsekin uusia ratkaisuja, rumpali Tuukka Lyly kiittelee.
Lordin treenikämpällä Helsingissä äänitetty albumi on Twelve Inches -bändin tarttuvinta musiikkia. Rockhengestä ei ole kuitenkaan tingitty.
– Sampsa kannusti meitä hiomaan vielä biisejä ja vähentämään rönsyjä. Hänen avullaan opimme ehkä myös sen, että hyviä ideoita kannattaa käyttää kappaleen aikana useammin kuin yhden kerran. Siitä tämän levyn iskevyys varmaan on peräisin, Syrjälä pohtii.
Kun yksi jättää
Viime vuonna Twelve Inches saavutti mainetta menestymällä kansainvälisen Emergenza-kilpailun Suomen karsinnassa. Mittelön myötä amerikkalainen tuottaja Ricky Lee Saum kiinnostui somerolaismiesten musiikista. Uutuuslevyllä Saumin kädenjälkeä ei kuitenkaan kuulla.
– Saumilla oli suuret puheet, mutta mitään ei tuntunut tapahtuvan. Lisäksi meillä oli ihan selkeitä näkemyseroja siitä, miltä meidän pitäisi kuulostaa. Päätimme lopulta luopua yhteistyöstä hänen kanssaan, Lyly selvittää.
Amerikkalaisen tilalle löytyneen Sampsa Astalan tuella somerolaisbändillä on tarkoitus jatkaa uusien estradien valloitusta.
– Kyllä tämän levyn markkinointiin on tarkoitus satsata enemmän kuin koskaan ennen. Lähetämme levyä ohjelmatoimistoihin ja levyfirmoihin, myös Saksaan ja Ruotsiin. Siellä tällaiselle rockmusiikille on paljon enemmän kysyntää kuin Suomessa, Marko Syrjälä tietää.